Van Büyükşehir Belediyesi’ne atanan kayyum Nuda Kültür Merkezi’nin adını Hacıbekir Kültür Merkezi olarak değiştirdi. Yerine kayyum atanan Mustafa Avcı, Kürtçe tabelaları söken, dile ve kültüre saldıran böylesi bir zihniyetten her şeyin beklenebileceğini söyledi
Halkların Demokratik Partisi (HDP) yönetimindeki belediyelere atanan kayyumlar kurumların isimlerini değiştirmeye devam ediyor. Van Büyükşehir Belediyesi’ne kayyum atandıktan sonra kapatılarak 49 çalışanının işine son verildiği, kentin tek kültür kompleksi olan Nuda Kültür Merkezi’nin ismi Hacıbekir Kültür Merkezi olarak değiştirildi.
Meclis kararı
Belediye kayyumu, Ocak ayı sonunda aldığı “meclis” kararında şunlara yer verdi:“İpekyolu ilçesi Hacıbekir Mahallesi’nde bulunan belediyemiz Kültür Merkezi’nin belediye kanununun 18. Maddesine göre ‘Meydan, sokak, cadde, park, tesis ve benzerlerine ad vermek; mahalle kurulması, kaldırılması, birleştirilmesi, adlarıyla sınırlarının tespiti ve değiştirilmesine karar vermek; beldeyi tanıtıcı amblem, flama ve benzerlerini kabul etmek’ hükmü gereğince kültür merkezinin ismi Hacıbekir Kültür Merkezi olarak isimlendirilmesinin kabulüne oy birliği karar verilmiştir.”
‘Talan edilmiş durumdaydı’
Daha önce belediye bünyesinde açılan tüm kurumların isimlerinin kayyumlar tarafından değiştirildiğini hatırlatan Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Mustafa Avcı, retçi zihniyetten her şeyin beklenebileceğini söyledi. Avcı, “Biz mazbatayı aldıktan sonra belediye gittiğimizde kadın kurumları, kültür merkezi, Kürtçe kreşin niteliği, adları değiştirilmişti. Bunların yeniden eski haline getirmek istedik. Biz kültür merkezine gittiğimizde virane edilmiş talan edilmiş bir durumaydı. Kültür merkezinin bir bölümü Kuran kursuna dönüştürülmüştü. Yani Kuran kursu verilen sınıfların sıraları üzerinde bile bir santim toz vardı ve böyle bir durumda kuran dersi veriliyordu. Ama önemli olan şey o kurumun onun için kurulmamasıdır. O kurum bir kültür merkeziydi. Binanın içerisine girdiğimizde tüm yerler rutubet, sular altında ve cihazlar çürümüş haldeydi. Yani kültür merkezi savaş ortamından çıkmış gibiydi. Hatta merkezin bodrum katında öyle bir manzara vardı ki belli ki AKP mitingleri için hazırlanmış torba torba suların içerisinde bayraklar vardı. Biz tüm bunların tutanakları tuttuk. Biz yeniden tamir yaptık ve amacına uygun açılış yapmak istedik ama kayyım atandı” dedi.
‘Dile, kültüre düşman ve saldırgan bir zihniyet var karşımızda’
Köylerin isimlerinin yer aldığı Kürtçe tabelaları söken, dile ve kültüre saldıran böylesi bir zihniyetten her şeyin beklenebileceğini vurgulayan Avcı, “Dile, kültüre düşman ve saldırgan bir zihniyet var karşımızda. Bu zihniyet orada oldukça kültür merkezinin ismini de değiştirir, harabeye de çevirir. Bu durum beklenmeyen bir şey değil. Elbette bunun hesabını halkı verecekler. Halkımız bu pratiği gördükten sonra bunun hesabını mutlaka demokratik bir zeminde sorar” diye konuştu.
Kaynak: MA