Erxenî’de düzenlenen ‘Uyuşturucu kullanımı ve bağımlılıkla mücadele’ başlıklı çalıştayda konuşan Sosyo-Politik Saha Araştırmaları Merkezi Koordinatörü Yüksel Genç, uyuşturucu kullanımının son 10 yılda katlanarak arttığına dikkat çekti
Amed’in Erxenî (Ergani) ilçesinde “Uyuşturucu Kullanımı ve Bağımlılıkla Mücadele” başlıklı bir çalıştay düzenlendi. Sosyo-Politik Saha Araştırmaları Merkezi Koordinatörü Yüksel Genç, Türkiye genelinde uyuşturucu kullanımının son 10 yılda katlanarak arttığını, özellikle bölge illerinde bu artışın daha fazla olduğunu vurguladı.
Gençlik tehdit altında
Erxenî Belediye Eşbaşkanı Şiyar Güldiken, her 4-5 gençten birinin uyuşturucu kullandığını belirterek ailelerle birlikte mücadele edilmesi gerektiğini söyledi. Güldiken, “Gençler geleceğimizdir. Ama bağımlı gençler geleceğimizi tehdit ediyor,” dedi.
Türkiye’de uyuşturucu suçları 4 kat arttı
Yüksel Genç, Emniyet ve Bağımlılık İzleme Merkezi’nin raporlarına göre, Türkiye’de uyuşturucu suçlarının 2015’e kıyasla 4 kat arttığını ifade etti. Amed Barosu’nun 2023 raporuna göre, kentte uyuşturucu kullanımı 2016’dan bu yana en az yüzde 100 artmış durumda.
Erxenî Raporu: Sosyo-ekonomik zorluklar
Çalıştayda sunulan “Erxenî’de Gençlik ve Bağımlılık” raporuna göre:
Görüşülen 500 gencin yüzde 40’ının sosyal güvencesi yok.
Yüzde 14’ü hiç ücret almıyor, bir kısmı ise asgari ücretin altında çalışıyor.
Gençlerin yüzde 57,4’ü boş zamanlarını internet ve sosyal medyada geçiriyor.
Uyuşturucuya başlama yaşı 9
Yüksel Genç, bazı raporlarda uyuşturucuya başlama yaşının 11-12 olarak belirtilse de, Erxenî’de bu yaşın 9’a kadar düştüğünü söyledi. Görüşülen gençlerin yüzde 78’i hâlâ uyuşturucu kullanmaya devam ediyor.
3 gençten 2’si sigara kullanıyor
Katılımcıların yüzde 39’u ilk sigarayı okulda içtiklerini belirtirken, yüzde 72,2’si bu deneyimi arkadaşlarıyla yaşadığını söyledi.
Alkol tüketenlerin oranı yüzde 33.
İlçede 3’te 1 uyuşturucu potansiyelinde
Ankete katılanların yüzde 30,8’i, çevresinde birinin uyuşturucu kullandığını belirtti. Bu, ilçede her 3 kişiden birinin uyuşturucu kullanma potansiyelinde olduğunu gösteriyor.
Önlem güvenlikle değil, tedaviyle
Uyuşturucunun en çok kullanıldığı mahallelerde güvenlik önlemleri yetersiz bulunurken, katılımcıların yüzde 92,4’ü tedaviye öncelik verilmesi gerektiğini ifade etti.
Çalıştay, bu veriler üzerinden yapılan tartışmalarla sona erdi.
HABER MERKEZİ