30 yıllık tutsak Adnan Çelebi’nin tahliyesi ‘Abdullah Öcalan ile aynı fikirde olması’ ve ‘pişman olmaması’ gibi gerekçelerle engellendi
Tokat T Tipi Kapalı Cezaevi’ndeki tutsak Adnan Çelebi’nin şartlı tahliyesi İdare ve Gözlem Kurulu tarafından “pişman olmadığı” gerekçesiyle uzatıldı. Çelebi, 14 Eylül 1994 tarihinde Bedlîs’te gözaltına alındıktan sonra tutuklandı ve 14 Ekim 1994 tarihinde “örgüt üyesi olmak” ve “devletin birlik ve bütünlüğünü bozmak” iddiasıyla müebbet hapis cezasına çarptırıldı.
Cezaevinde tutulduğu günden bu yana istemi dışında birçok cezaevine sevk edilen Çelebi, en son 17 Mart 2022 tarihinde Karabük T Tipi Kapalı Cezaevi’nden Tokat T Tipi Cezaevi’ne sevk edildi. Çelebi, 11 Eylül’de tahliye edilmesi gerekiyordu. Ancak Cezaevi İdare ve Gözlem Kurulu kararıyla tahliyesi uzatıldı. Çelebi’nin tahliyesinin ertelemesine, “Abdullah Öcalan ile aynı fikirde olması”, “Yaptıklarından pişman olmaması” ve “PKK’yi terör örgütü olarak görmemesi” gerekçe gösterildi.
Meclis gündeminde
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Şirnex (Şırnak) Milletvekili Newroz Uysal Aslan, Çelebi’nin durumuna ilişkin İnsan Hakları İnceleme Komisyonu’na (İHİK) başvuruda bulundu. Başvuru gerekçesinde, “30 yıllık infaz süresini tamamlayan Adnan Çelebi, 11.09.2024 tarihinde Kurul önüne çıkarılmıştır. Mahpus, kurul üyelerinin bulunduğu masanın önüne konulan ve kurul üyelerinin oturdukları sandalyeden oldukça düşük bir plastik sandalyeye oturtulmuştur. Bu şekilde başlangıçta bir aşağılama ve psikolojik baskı ile başlayan değerlendirme sürecinde Kurulca mahpusa Anayasa’nın 25. Maddesindeki ‘Her ne sebep ve amaçla olursa olsun kimse, düşünce ve kanaatlerini açıklamaya zorlanamaz; düşünce kanaatleri sebebiyle kınanamaz ve suçlanamaz’ amir hükmüne aykırı sorular yöneltilmiştir. Bu sorulara verilen cevaplar sonrasında ise mahpusun infazı uzatılmıştır” denildi.
Başvuru dilekçesinde ayrıca tutsağın fikir beyanına zorlandığı bir yargılamaya tabi tutulduğu da belirtilerek, kurulun tutsak Çelebi’ye sorduğu şu sorular yer aldı:
- “Cezaevinde günlerini nasıl geçirdin?
- Eğer dışarı çıkarsan ne yapacaksın?
- Geçirdiğin 30 yılda ne değişti pişmanlığın oldu mu?
- Peki, bu sorunu elinde keleşle neden çözmek istedin?
- Dışarı çıktığında bir örgüt ile alakalı bir kişi gelip tekrar bizimle birlikte olabilir misin derse ne dersin?
- Abdullah Öcalan hakkında ne düşünüyorsun?”
Newroz Uysal Aslan, başvurusuna tutsağın karara ilişkin İnfaz Hakimliği’ne sunduğu itiraz dilekçesini de sundu. Ayrıca Meclis Başkanlığı’na konuya dair soru önergesi verildi.
Haber: Ömer Güngör / MA