TTB Merkez Konseyi üyesi Halis Yerlikaya, Omicron varyantı nedeniyle günlük vaka sayısının 100 bine çıkabileceğini belirterek, ‘Bir tsunamiyle karşı karşıya kalabiliriz’ dedi
Koronavirüs (Kovid-19) salgınına yakalananların sayısında artış yaşanıyor. Özellikle Omicron varyantının görülmesiyle birlikte ülke genelinde vaka sayısı neredeyse iki katına çıktı. Sağlık Bakanlığı’nın 3 Ocak verilerine göre, son 24 saatte 160 yaşamını yitirdi, 44 bin 869 yeni vaka tespit edildi. Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi üyesi Halis Yerlikaya, önlem alınmadığı taktirde vaka sayısının daha da artacağını söyledi.
Türkiye kötü sınav verdi
Salgının şu an çeşitli varyantlarla varlığını sürdürdüğüne dikkati çeken Yerlikaya, en son açıklanan verilere göre dünya genelinde 5 milyon 400 bin kişinin salgın nedeniyle hayatını kaybettiğini kaydetti. Ancak bu sayının daha fazla olduğunu vurgulayan Yerlikaya, “Bu, aslında dünyadaki sağlık sisteminin çöküşünün resmidir” dedi. Mevcut sağlık sistemi, aşıdaki eşitsiz dağılım, aşıdaki patent sorunu ve yoksul ülkelerin aşı oranlarının çok düşük olması ile nüfus mobilizasyona bakıldığında parlak bir tabloyla karşı karşıya olmadıklarını ifade eden Yerlikaya, “Tabi Türkiye bu süreçte dünyanın birçok ülkesinden daha kötü bir sınav verdi. Türkiye pandemiyi en kötü yaşayan ülkelerin başında geldi” diye kaydetti.
Günlük vaka 100 bini geçebilir
Son bir hafta içerisinde ülkede vaka ve ölüm sayısının yeniden tırmanışa geçtiğine dikkat çeken Yerlikaya, Omicron varyantıyla birlikte bu tırmanışın daha da artacağının altını çizdi. Yerlikaya, Omicron varyantının yayılma hızına bakıldığında önümüzdeki 10-15 günlük süre içerisinde Türkiye’de günlük vaka sayısının 100 binin üzerine çıkma olasılığının olduğunu söyledi. Yerlikaya, “Bir tsunamiyle karşı karşıya kalabiliriz” uyarısında bulundu.
Hızlı bulaşıyor
Yerlikaya, Omicron varyantına karşı Sağlık Bakanlığı’nın ek bir önlem almadığını ve salgının “kendi haline” bırakıldığını belirterek, “Türkiye’yle ilgili en önemli sıkıntılardan biri verilerin şeffaf olmaması. Bunu ölüm ve vaka sayılarında çok net gördük. Omicron, Delta varyantına göre dört kat daha hızlı bulaşıyor. Önümüzdeki dönemde Omicron’un baskın suş haline gelmeyeceğini söylemek mümkün değil. Dolayısıyla önümüzdeki bir iki hafta içinde Omicron’un baskın suş haline geleceğini söyleyebiliriz” ifadelerini kullandı.
‘Kusursuz fırtına’
Delta ve Omicron varyantlarının yol açabileceği sonuçları “kusursuz fırtına” olarak nitelendiren Yerlikaya, şunları söyledi: “Türkiye’de aşılama oranları düşünüldüğünde önümüzde iyi bir tablo görünmüyor. Bu sürecin henüz başındayız. Önümüzdeki dönemde bu durum hastanelere yansımaya başlayacak. Çok hızlı bir artışla karşı karşıya kalabiliriz. Özellikle aşısız olanlar, erken dönemde aşılanmış ve hatırlatma dozu yapmamış bireylerin çok ciddi bir etkilenme potansiyelleri var.”
Çok hızlı bulaşıyor
Omicron’un Delta varyantına göre daha hafif seyrettiğini ancak farklı belirtilerinin olduğunu aktaran Yerlikaya, “Omicron’un burun akıntısı, boğaz ağrısı, hapşırık gibi bir takım üst solunum yoluna yönelik bazı şikayetlerle kendini gösterdiğini biliyoruz. Dolayısıyla daha kolay yayıldığını biliyoruz. Özellikle hastalık geçirmiş ve aşılanmış bireylerin daha hafif geçirdiğine dair veriler de var. Aşılanmamış, hatırlatma dozu yapmamış, kronik hastalıkları bulunanları hastalandırma potansiyeli çok yüksek” diye konuştu.
Turkovac’ın kullanıma girmesi doğru değil
Yerlikaya, Omicron’un baskın varyant haline geldiği bir dönemde virüse karşı etkinliği kanıtlanmış aşıların kullanımının kimi kaygıları beraberinde getirdiğini dile getirdi. Yerlikaya, Turkovac’ı buna örnek göstererek, “Turkovac bir aşı değil, aşı adayı. Bir aşı ya da ilacın tanımlanması için bilimsel metodoloji süreçlerini tamamlaması gerekiyor. Bu süreçlerin Turkovac için tamamlanıp tamamlanmadığını bilmiyoruz. Dolayısıyla bir bilinmezlikle karşı karşıyayız. Turkovac’la ilgili bilimsel veriler açıklanmadı, paylaşılmadı. Ne kadar etkili olduğu, yan etkilerinin neler olduğunu, faz çalışmalarına ilişkin verilerin neler olduğunu bilmiyoruz. Bu aşının şu anda kullanıma girmesinin doğru olmadığını düşünüyoruz” diye kaydetti. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın kameralar önünde Turkovac olduğu ileri sürülen hatırlatma dozu aşısını yapmasına değinen Yerlikaya, “Sağlık Bakanlığı’nın bu konuda ne kadar güvenilir olduğu da bütün bu pandemi süreci boyunca biz yaşadık” dedi.
DİYARBAKIR