Rusya Savunma Bakanlığı, Rus Hava-Uzay Kuvvetleri uçaklarının Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü’nün (KGAÖ) içinde yer alan Rus gücünün ilk birliklerini Kazakistan’a ulaştırdığını doğruladı
Eski Sovyetler Birliği (SSCB) ülkelerinin yer aldığı Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü, yakıt fiyatlarına yapılan zam nedeniyle başlayan, hükümetin fiyat düşürme kararına rağmen süren protestoların şiddet olaylarına dönüştüğü Kazakistan’a askeri güç gönderdi.
Rusya Savunma Bakanlığı, barış gücünde yer alan Rus gücünün ilk birliklerini Kazakistan’a ulaştırdığını doğruladı.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, Rus Hava-Uzay Kuvvetleri uçaklarının KGAÖ barış gücünde yer alan ana Rus gücünün ilk birliklerini Kazakistan’a ulaştırdığı belirtildi.
Açıklamaya göre, Rusya Hava İndirme Kuvvetleri’nin 45. Tugayı’nda, İvanovo ve Ulyanovsk hava indirme birliklerinde görevli askeri personel Kazakistan’a gönderildi.
▶ Rusya’nın hava indirme birlikleri Kazakistan'a girdihttps://t.co/lxFFMKK8cW pic.twitter.com/8qD1b7Gnmx
— Yeni Yaşam Gazetesi (@yeniyasamgazete) January 6, 2022
Tokayev yardım istemişti
Kazakistan Devlet Başkanı Kasım Cömert Tokayev, 5 Ocak 2022’de Güvenlik Konseyi’nin ilk toplantısını yaptı. Tokayev, KGAÖ’den ‘terör tehdidinin üstesinden gelmek amacıyla’ yardım başvurusunda bulunduğunu açıkladı.
KGAÖ Kolektif Güvenlik Konseyi, Kazakistan’a geçici olarak kolektif barış gücü gönderme kararı aldı. Kazakistan’a Rus askerlerinin yanı sıra Belarus, Ermenistan, Kırgızistan ve Tacikistan barış gücü birlikleri de gönderilecek.
KGAÖ’nün barış gücü birlikleri her şeyden önce askeri ve sivil yapıların korunmasına odaklanacak ve bununla birlikte güvenlik güçlerini destekleyecek. KGAÖ öncü birlikleri 6 Ocak 2022’de ülkeye girdi operasyonlarına başladı.
THY Kazakistan severlerini askıya aldı
Türk Hava Yolları (THY), Kazakistan’da yaşanan olaylar nedeniyle tüm seferlerini 9 Ocak’a kadar iptal etti.
Alınan bilgiye göre, bu ülkede yaşanan protestolar nedeniyle THY planladığı seferleri icra etmeme kararı aldı.
Bu kapsamda, 9 Ocak’a kadar Kazakistan’a yapılacak tüm tarifeli seferler durduruldu.
KGAÖ kuruluşu
Sovyetler Birliği dağıldıktna sonra kurulan cumhuriyetler ve Rusya, NATO ve ABD gibi ülkelerden korunmak, eski sovyet topraklarında kendi kontrolleri dışında çaklantılar ve dönüşümleri önlemek için harekete geçti. NATO tarzı askeri müdahalelerde bulunabilecek bir örgüt kurma arayışı oldu. 15 Mayıs 1992’de Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te Kolektif Güvenlik Antlaşması temeli atıldı imzalarla
7 Ekim 2002’de de Rusya, Belarus, Ermenistan, Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan devlet başkanları Taşkent’te buluşup Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü’nü (KGAÖ) resmen kurdu. KGAÖ anlaşmasına göre üye ülkeler, başka herhangi bir askeri ittifak ya da ülkeler grubuna dahil olamaz. Üye ülkeye bir saldırı tüm üyelere saldırı gibi muamele görecekti.
2020’de Paşinyan çağrı yapmıştı
Böylece kuruluşundan beri ilk kez KGAÖ (CTSO) bir ülkeye müdahale etmiş oldu. Türkiye-Azerbaycan ittifakının ve SMO’nun dahil olduğu 2020’deki Dağlık Karabağ Savaşı sırasında Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan KGAÖ’ye çağrı yapmıştı. Vladimir Putin yönetimi Türkiye ile angaje olduğu dosyalar nedeniyle yanıtsız bırakmıştı.
Rusya Başkanı Vladimir Putin Ekim 2020’de “Bu çatışmalar, Ermenistan toprağında yapılmıyor” demişti. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov da “KGAÖ üye ülkesi saldırganlığa maruz kalıyorsa örgüt üyelerinin bu ülkeyi savunma yükümlülüğü var. KGAÖ kapsamdaki yükümlülükler Karabağ için geçerli değildir” demişti.