İnsan Hakları Haftası kapsamında Riha’da Dargeçit, Wan’da ise Vartinis belgesellerinin gösterimi yapıldı
İnsan Hakları Haftası kapsamında Riha (Urfa) ve Wan’da belgesel gösterimleri yapıldı.
Wan
İnsan Hakları Derneği (İHD) Wan Şubesi, Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) Wan Şubesi, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Wan Temsilciliği, Wan Barosu, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Wan Şubeler Platformu, Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) İl Koordinasyon Kurulu ile Wan-Colemêrg Tabip Odası’nın İnsan Hakları Haftası kapsamındaki etkinlikleri devam ediyor. Bu akşam, 3 Ekim 1993’te Muş’un Têlî (Korkut) ilçesinde bir aileden 9 kişinin askerler tarafından yakılarak katledildiği Vartis Katliamı’nın belgesel gösterimi yapıldı.
‘Aynı acıları her gün yaşıyorlar’
Wan Barosu Sinema Salonu’nda yapılan gösterime çok sayıda kişi katıldı. Belgesel gösteriminin ardından yönetmen Mehmet Emin Biçer, kısa bir söyleşi yaptı. Çekim sürecinde çok sıkıntılar yaşadıklarını söyleyen Emin Biçer, belgeselin yapımcılarının da Vartinisli olduğunu söyledi. Vartinis katliamı üzerinden bunca süre geçmesine rağmen unutulmadığını söyleyen Emin Biçer, “Vartinis’teki herkes yaşanan bu katliamı canlı olarak hafızalarında tutuyor. Herkes, o gün orada nelerin yaşandığını dün gibi hatırlıyor. Dosya zaman aşımından sonra AİHM’e gidecek. Bu belgesel dosya için de önemli olacak. Oradaki herkes katillerin cezalarını alması için mücadele ediyor. Hukuk olarak adalet yerine bulmadığı için ailenin kızı Aysel ve köylüler aynı acıları her gün yaşıyorlar” dedi.
Riha
Riha Barosu ve Hafıza Merkezi’nin ortaklığıyla, İnsan Hakları Haftası vesilesiyle, 7 kişinin JİTEM tarafından kaybedildiği Mêrdîn’in Kerboran (Dargeçit) ilçesinde “JİTEM Davası”nı konu alan Dargeçit belgeseli Riha’da izleyiciyle buluştu.
Riha Barosu Tahir Elçi Konferas Salonu’nda yapılan gösterime Hafıza Merkezi’nden Kerem Çiftçioğlu ve yapımcı Enis Köstepen’in yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. Belgesel gösteriminin ardından söyleşi yapıldı. Söyleşide Hafıza Merkezi ile ilgili bilgi veren Kerem Çiftçioğlu, devletin sivillere yönelik işlediği suçlara odaklandığını kaydetti. Hafıza Merkezi’nin uzun yıllardır saha çalışması yaptığını belirten Çiftçioğlu, dava dosyaları ile ilgilenen bir ekip oluşturduklarını sözlerine ekledi.
Yapımcı Enis Köstepen, belgesel çekimi esnasında karşı karşıya kaldıkları zorluklara değindi. Belgeselde birçok kişinin emeği olduğunu dile getiren Enis Köstepen, “Olabildiğince kapalı yerlerde çekim yaptık. Güvenlik gerekçeleri ile her yerde kısıtlandık. Adliye koridorlarında cep telefonu ile çektiğimiz görüntüleri de kullandık. Davayı her zaman takip ettik. Her zaman ailelerin yanında yer aldık. Onların ne hissettiğini yanlarında durarak öğrendik” diye belirtti.
Söyleşi soru-cevap kısmıyla son buldu.
Kaynak: JINNEWS