Mêrdîn’in Nisêbîn ilçesinde bir grup sanatçı, kayyımların ortadan kaldırdığı kültür ve sanat faaliyetlerini yeniden canlandırmak için 8 Aralık’ta Rengîn Kültür ve Sanat Derneği’ni açacak
Mêrdîn’in (Mardin) Nisêbîn (Nusaybin) ilçesinde 2015-2016 yılları arasında ilan edilen sokağa çıkma yasakları ve sonrasında belediyeye atanan kayyımlarla kültür ve sanat faaliyetleri ortadan kaldırılmıştı. Kentteki bazı sanatçılar ve müzisyenler, kültür ve sanat alanındaki boşluğu doldurmak için harekete geçti. Sanatçılar, Devrim Mahallesi’nde ilçenin tarihi dokusuna uygun bir taş yapı olan yerde Rengîn Kültür ve Sanat Derneği (Komeleya Çand û Hunerê Ya Rengînê) kurdu.
“Kültürümüz, sanatımız, varlık gerekçemizdir” şiarıyla kurulan merkezde, erbane, bağlama, piyano, tiyatro, halay, sinema, Kürtçe dil eğitimi başta olmak üzere daha birçok alanda kursların açılması planlanıyor. Mezopotamya Ajansı’ndan (MA) Ahmet Kanbal’ın haberine göre, dernek ilk etapta 4 sınıf açıp; erbane, bağlama, halay ve tiyatro dersleri verecek. Derneğin açılışı 8 Aralık’ta gerçekleşecek. Açılışta, sanatçı Azad Bedran ve Koma Sorjîyan sahne alacak.
‘Halkımız eksik kalmasın’
Derneğin kurucularından Hikmet Acat, Nisêbîn halkı için bir araya geldiklerini dile getirdi. Nisêbîn’in yıllardan bu yana kültür sanat alanında büyük bir boşluk yaşadığını kaydeden Acet, “Halkımız kültür ve sanat faaliyetlerinden eksik kalmasın diye bir araya geldik” dedi. İlçede yıllarca kültür-sanat faaliyetlerinin belediyeye bağlı Mîtannî Kültür Sanat Merkezi’nde yürütüldüğünü ancak kayyımlarla birlikte merkeze el konulduğunu kaydeden Acet, “Bizler de bunun üzerine Nisêbîn halkı kültür sanat etkinliklerinden eksik kalmasın diye bu topluluğu oluşturduk. Kültür ve sanat üzerine her türlü çalışmayı yapacağız. Müzik üzerine çalışmalarımız olacak. Her türlü enstrümanın eğitimini burada vereceğiz” dedi.
Atölye ve eğitmenler hazır
Şu ana kadar 4 atölye açtıklarını ve eğitmenlerin de hazır olduğunu kaydeden Acet, “Şimdi Nisêbîn halkımızı bekliyoruz. Onlar da çocukları ile beraber buraya dahil olarak çocuklarını kültür ve sanat faaliyetleri eşliğinde büyütsünler. 8 Aralık’ta açılışımızı yapacağız. Halkımız geliyor, mutluluklarını dile getiriyorlar. Çocuklarını bu çalışmaya dahil etmek istediklerini söylüyorlar. Eskiden de Nisêbîn halkı kendi kültürüne sahip çıkan bir halktı. Çalışmalara katılan bir halktı. Başladığımızdan beridir anladık ki, halk aslında bu beklenti içindeymiş. Bizleri bekliyormuş” dedi.
Çocuklar için koro
Ağırlıklarını çocuklara vereceklerini ve öncelikli olarak bir çocuk korosu oluşturmak istediklerini söyleyen Acet, “Çocuklar için atölyeler oluşturacağız. Oyun atölyeleri, Öykü-Hikaye atölyeleri ile ağırlığımızı çocuklara vereceğiz. Çocuklar kendi kültürlerinden, kendi sanatlarından, kendi dillerinden uzak kalmasınlar diye çaba göstereceğiz” dedi.
Konsere davet
8 Aralık’ta konser eşliğinde gerçekleştirecekleri açılışa herkesi beklediklerini ifade eden Acet, halkın, sivil toplum örgütlerinin, demokratik kesimlerin açılışa katılmasından mutluluk duyacaklarını belirterek, “Önümüzdeki günlerde kendi kültürümüz üzerinde daha yoğun şekilde duracağız ve başaracağız” ifadelerini kullandı.
MÊRDÎN