Hazine ve Maliye Bakanlığı, gelire endeksli devlet iç borçlanma senedi talep toplam işlemlerinin 15 Haziran’dan itibaren başlayacağını açıkladı
Hazine ve Maliye Bakanlığı, “Gelire Endeksli Senetlerin İhracı hakkında açıklama” başlığıyla bir paylaşımda bulundu. Hazine ve Maliye Bakanlığı 9 Haziran gece yarısına doğru, gelire endeksli devlet iç borçlanma senedi (GES) talep toplama işlemlerinin 15 Haziran’dan itibaren başlayacağını duyurdu.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Vatandaşlarımızın tasarruflarını Türk Lirası cinsinden varlıklarda değerlendirebilmelerinin teşvik edilmesi ve yatırımcı tabanının genişletilmesi amacıyla gelire endeksli Devlet iç borçlanma senedi (GES) talep toplama işlemleri 15 Haziran 2022 tarihinden itibaren gerçekleştirilecektir” denildi.
Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın resmi sosyal medya hesabından yapılan açıklamada şöyle denildi:
“Bugün (09.06.2022) Bakanlığımızın resmi hesabından yayınlanan basın açıklamasında yer alan atılacak adımlar kapsamında;
Bakanlığımızca, vatandaşlarımızın tasarruflarını Türk Lirası cinsi varlıklarda değerlendirebilmelerinin teşvik edilmesi ve yatırımcı tabanının genişletilmesi amacıyla, gelire endeksli Devlet iç borçlanma senedi (GES) talep toplama işlemleri 15 Haziran 2022 tarihinden itibaren gerçekleştirilecektir.
Sadece gerçek kişilere sunulacak olan GES’ler, ülkemiz genelinde gerçekleştirilecek duyuru ve talep toplama işlemleri yoluyla ihraç edilecektir.
Senede ilişkin talep toplama işlemleri ile senedin ihracı, kupon ve anapara ödemeleri Bakanlığımız sitesinde yayınlanacak duyuruda belirtilecek bankalar aracılığı ile gerçekleştirilecektir.
İhraç edilecek senetler üç ayda bir yatırımcısına kupon getirisi sağlayacak olup kupon ödemelerinde asgari getiri garantisi olacaktır.
Senedin kupon ödemesine esas teşkil edecek getiri oranı ve vade yapısı ihraç duyurusunda ilan edilecektir.
Senedin yatırımcıya sağlayacağı nihai getiri oranı, ihraç aşamasında Bakanlığımız tarafından belirlenen getiri oranının, hasılat gerçekleşmeleri çerçevesinde hesaplanacak endeks değeri ila çarpılması yoluyla belirlenecektir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”
GES nedir?
Devlet İç Borçlanma Senetlerinin çeşitlendirilmesi ve yatırımcı tabanının genişletilmesi amacıyla, Hazine tarafından 28 Ocak 2009 tarihinde ilk Gelire Endeksli Senet (GES) ihracında bulundu.
GES ihraçlarında getiriler, Kamu İktisadi Teşebbüsü statüsündeki Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Devlet Malzeme Ofisi (DMO), Devlet Hava Meydanları İşletmeleri (DHMİ) ve Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’nden (KIYEM) bütçeye aktarılan hasılat paylarına endekslenmişti.
GES getirilerine ilişkin ödemelerin hesaplanmasında TPAO, DMO, DHMİ ve KIYEM tarafından bütçeye aktarılan üç aylık ve altı aylık hasılat paylarının toplamı esas alınıyor. Gerçekleşen gelir tahsilatının Bütçe’de açıklanan azami tutarların üzerlerinde olması durumunda yatırımcılara söz konusu azami tutar karşılıkları esas alınarak ödeme yapılıyor.
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati de açıklamayı kişisel twitter hesabından paylaştı.
Nebati dönemi
2 Aralık 2021 günü Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan görevinden ayrıldı. Elvan’dan boşalan koltuğa Bakan Yardımcısı Nureddin Nebati atandı. Nebati TL’deki değer kaybını önleyeceklerini iddia etmişti.
Nebati ne demişti?
22 Aralık 2021: Nebati TRT sunucusunun sorularını yanıtladı. Nebati “Rakam vermeyeyim şimdi. Gözlerime bakar mısınız? Ne görüyorsunuz gözlerimde? diye sordu. Sunucu “Orada o sevinci görüyorum ama rakamları duymayı isterim. Ekonomi rakam işi” deyince Nebati şu ifadeleri kullandı: “Ekonomi rakam işi, ekonomi temenni işi, ekonomi güven işi, ekonomi istikrar işi, beklenti işi Ekonomi gözlerdeki ışıltıdır”
27 Aralık 2021: “Birkaç ay keyif sürecek bazıları. Enflasyon şöyle oldu böyle oldu (diye). Bu enflasyon önümüzdeki yıl geleceği noktalar…(için) heyecanlanıyorum. Hani şöyle hayal edersiniz ya ‘Bir uyusam da altı ay sonra uyansam’ diye… Bir uyuyun altı ay sonra uyanın Türkiye’de… Çok farklı noktalarda olacağız.”
27 Aralık 2021: “Şimdi, Türk lirası mevduatlar 38 milyar lira arttı. Vatandaş dolarını, Euro’sunu bozduruyor TL’ye geçiyor. TL’ye güven tesis edilmiştir”
29 Aralık 2021: “Dövizin düşüşünü gördüğümde kıpır kıpır oldum. Arkadaşlara sordum biz bir şey yaptık mı? Yok efendim. Lan nasıl? Harika, muhteşem bir şey.”
11 Şubat 2022: “20 Aralık’ta aynı ekonomik göstergelerle dolar 18.36’ya geldi. Saat 19.00, Sayın Cumhurbaşkanı’mızın manifestosu oldu. Ertesi gün dolar, aynı ekonomik göstergelerle 10.5’lere kadar indi.”
20 Mart 2022: “Elhamdülillah 2020 yılını da 2021 yılını da dünyanın en fazla büyüyen ülkesi haline getirdik. Enflasyon ile ilgili bir sıkıntımız var aşıyoruz, aşacağız. Türk Lirası’na güveni artırıyoruz… Millet TL ile iş yapmanın güzelliğini yaşamaya başladı ve millet, girişimcilerimiz iş yaparken enflasyonun üzerindeki bir faizle değil enflasyonun çok ama çok altındaki oranlarla iş yapmayı öğrendi.”
21 Mart 2022: “Bunlar bekliyorlar dolar kuru 20, 25, 30 lira olacak. Bilerek yayıyorlar. Niye olsun? Zaten Türk Lirası şu an en zayıf durumunda. Gideceği bir yer yok bir kere. Vatandaş rahat olsun.”
4 Nisan 2022: “Enflasyon, faiz ve kur bu önemli bir kıskaç. Bu üç alanda birincisi, kurların stabil hale gelmesiydi. Türkiye’de uzun yıllardan sonra kurun stabil olması noktasında döviz kurunda stabilizasyon sağlandı.”
15 Nisan 2022: “Sorunları halı altına süpürenlerden değiliz. Döviz kurları kontrol altında, enflasyonun üstesinden geleceğiz. Türk Lirası’na güvenin. Döviz kredisi ve dövizle işlem yapmaktan vazgeçin. Kur stabil hale geldi.”
5 Mayıs 2022: “Kur korumalı mevduat ürünleri başta olmak üzere Aralık ayından bu yana aldığımız tüm tedbirlerle finansal piyasalarda istikrarı sağlayarak döviz kurundaki oynaklığı önemli ölçüde kontrol altına aldık”
ANKARA