Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, Marmara Denizi’nde müsilajın tehlike oluşturduğunu belirterek, Marmara Denizi’ne bırakılan atıkların azaltılması gerektiğini vurguladı
Balıkesir’in Erdek Körfezi’nde dalış yapıp incelemelerde bulunan Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, 2021 yılı ilkbahar-yaz aylarında Marmara Denizi’nin yüzeyini kaplayan müsilajın tehlike oluşturmaya başladığına dikkati çekti. Erdek’te yaptığı dalışlarda, müsilajın denizde 5 ila 25 metre arasında, büyük bulut kümeleri şeklinde yoğunlaştığını ve Güney Marmara’nın tamamına yayıldığını tespit ettiğini belirten Prof. Dr. Sarı, “25 Ekim 2024 tarihinde Erdek Körfezi’nde yeniden ortaya çıkan müsilaj, kısa süre içerisinde Marmara Adaları’nın çevresine ve Güney Marmara’ya yayıldı” dedi.
Tüm Marmara’da yayılıyor
Müsilajın 4 hafta içinde Marmara’nın en kuzeyine ulaşmak üzere olduğunu söyleyen Sarı, “Bugün itibarıyla Gemlik Körfezi’nde, İstanbul adalarının çevresinde ve Yalova Çınarcık bölgesinde 5-25 metre aralığında, örümcek ağı gibi bütün Marmara’yı sarmış durumda. Bugün daha da yüzeye yaklaşmış durumda” diye konuştu. Prof. Dr. Sarı, “Çınarcık Esenköy balıkçı barınağında kıyıdan bakanlar müsilajı çıplak gözle gördüler, görmeye başladılar. Bu gösteriyor ki müsilaj yavaş yavaş yüzeye doğru yaklaşıyor. Ve bir taraftan da kuzeye doğru yayılıyor. Kısa süre içerisinde, 1-2 hafta içerisinde, muhtemelen İzmit Körfezi de komple müsilajla tekrar karşılaşmış olacak” dedi.
İlkbaharda korkunç olacak
Marmara Denizi’ne bırakılan atıkların azaltılması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Sarı, “Sanayi tesislerinin hepsi, ruhsatlarını alırken ‘çevreyi kirletmeyeceğiz’ diye taahhüt ettiler. Denetimleri artırarak acilen onların atık salınımını durdurmamız gerekiyor. Bunları yaparsak, ilkbaharda, yazda müsilajın tekrar o korkunç haliyle yüzeye çıkmasını belki bir parça azaltabiliriz. Ancak eğer ihmal edersek, görmezden gelirsek, bahar ve yaz aylarında zor günlerin bizi beklediğini unutmayalım. Müsilaj bir sonuç. Müsilajın ortaya çıkmaması için nedenlerinin ortadan kalkması gerekiyor” diye belirtti.
Marmara kıyıları sanayi tesisleriyle çevrelenmiş durumda ve bu tesislerin zehirli atıkları Ergene gibi zehir taşıyan akarsularla Marmara Denizi’ni öldürüyor.
Gökyüzü parsellenip satışa çıktı
Günümüzde içtiğimiz sudan soluduğumuz havaya kadar yaşamsal tüm müşterekler ticari metaya çevrilirken, en son gökyüzü de bu yağmadan nasibini almaya başladı.Çin Halk Cumhuriyeti’nin Shandong Eyaletindeki Jinan iline bağlı Pingyin ilçesi yerel yönetimi, ilçe gökyüzünü 30 yıllık alçak irtifa kullanım haklarını, Shandong Jinyu General Aviation Co., Ltd. unvanlı şirkete 130 milyon dolara kiraya verdi.
‘Düşük irtifa ekonomisi’
Adı “düşük irtifa ekonomisi” koyulan girişim Çin’de giderek genişliyor. Çin’de elektrikli araç üreticisi XPeng, alçak irtifada uçan bir araç modelini piyasaya sürerken, Çin şehirlerinde dron ile yapılan teslimatlar yaygınlaşmakta. Şanghay’da, 2027 yılına kadar 400 adet alçak irtifa uçuş rotası kurularak kiralama yoluyla ticarileştiriliyor. Pingyin ilçe belediyesi, kara parsellerinde yaygın olan uygulamayı gökyüzü kullanım haklarına uyarlayarak bir ilki gerçekleştirdi. Çin Sivil Havacılık İdaresi, 2035 yılına kadar alçak irtifa ekonomisi pazarının 490 milyar dolara (yaklaşık 3,5 trilyon yuan) ulaşacağını öngörüyor.
EKOLOJİ SERVİSİ