Mısır’da arkeologlar Athribis antik kentinde sürdürdükleri kazılarda, MÖ 2. yüzyıldan kalma tapınağa ait gizli geçit bulundu
Mısır, 2 bin 100 yıl öncesine ait eski bir tapınağın kapısını aralayan yeni bir keşfe ev sahipliği yapıyor. Arkeologlar, Luksor’un yaklaşık 200 kilometre kuzeyindeki Athribis antik kentinde sürdürdükleri kazılarda, MÖ 2. yüzyıldan kalma bir tapınağa ait gizli bir geçit buldu.
RojNews’te yer alan habere göre, Athribis’teki tapınakta yapılan kazılar, eski Mısır’ın tapınak yapıları ve inanç sistemleri hakkında önemli bilgiler sunuyor. Keşfedilen gizli geçit, Mısır tapınaklarının giriş kapılarını tanımlayan pilonlardan biri olarak kabul ediliyor. Bu pilon, tapınağın ana girişi çevreleyen iki büyük kuleden oluşuyor.
Yeni keşfedilen alan, Mısır Kralı VIII. Ptolemaios’a ait olan kabartmalarla dikkat çekiyor. Arkeologlar, tapınak duvarlarında, aslan başlı tanrıça Repit ile oğlu Kolanthes’e sunulan kurbanlar arasında yer alan sahneleri tespit etti. Bu görseller, antik Mısır’ın dini ve kültürel hayatına dair değerli birer iz bırakıyor.
Doğurganlık tanrıçası
Athribis’teki kazılarda, kuzey kulesinde ayrıca tapınak araç gereçleri ve amfora adı verilen antik çömleklerin saklandığı bir gizli oda da keşfedildi. Odanın girişinde tanrıça Repit ve doğurganlık tanrıçası Min-Ra’yı betimleyen eserler bulunmuş durumda.
Tapınağın iç kısmında yer alan duvarlarda, Antik Mısırlıların zamanı ölçmek için kullandıkları “dekanlar” adlı yıldız kümeleri de resmedilmiş. Bunlar, insan vücuduna sahip bir yaratık ve aynak kuşunun başını taşıyan bir başka yaratık olarak tasvir edilmiştir.
Henüz tam olarak ismi belirlenemeyen tapınak, MÖ 144 ile MS 138 yılları arasında inşa edildiği düşünülen büyük bir tapınak kompleksinin parçası. Araştırmacılar, bölgenin ayrıca bir yerleşim yeri, nekropol kalıntıları ve eski taş ocaklarını içerdiğini bildiriyor.
2012 yılından bu yana kazı çalışmalarına devam eden ekip, daha pek çok sırrın ortaya çıkmayı beklediğini belirtiyor. Tübingen Üniversitesi’nden Christian Leitz, tapınağın tanrıça Repit’e adanmış olabileceğini ancak kesin bir bilgiye ulaşamadıklarını ifade ediyor.
Bu gizemli tapınak keşfi, eski Mısır’ın bilinmeyen yönlerini keşfetmek isteyen arkeologlar için yeni bir ışık tutuyor.
KAHİRE