Minbic’te yaşanan şiddetli hak ihlalleri belgelenmiş durumda. Kentte sivillere yönelik infazlar ve işkence sürekli hala gelirken hukuk aktivistleri dünya kamuoyunu harekete geçmeye çağırdı
Türkiye ve bağlı Suriye Milli Ordu’nun (SMO), Minbic kentinde savaş suçları ve insan hakları ihlalleriyle gündeme gelmeye başladı. Aktivistler ve bağımsız izleme gruplarının paylaştığı görüntü ve raporlar, sivillere yönelik infazlar, işkence, yağma ve hırsızlık gibi ciddi olayların yaşandığını ortaya koyuyor. Söz konusu uygulamalar, uluslararası insancıl hukuk ve insan hakları sözleşmelerine aykırılık teşkil ediyor.
İnfazlar görüntülerle belgelendi
Paylaşılan görüntülerde, SMO’nun Minbic Askeri Meclisi’nden dört savaşçıyı sokak ortasında infaz ettiği ve kentlerine yönelik müdahalelere karşı çıkan sivilleri hedef aldığı belgeleniyor. Görüntülerde, yaralı sivillere ve savaşçılara yakın mesafeden ateş açıldığı, başka bir kayıtta ise yaralıların araç içinde öldürülmesi talimatının verildiği görülüyor.
Halka kötü muamele
Sivillere yönelik kötü muamele, bu güçlerin eylemleri arasında öne çıkıyor. Paylaşılan görüntülerde, üç sivilin hakarete uğradığı, hayvan sesleri taklit etmeye zorlandığı ve yaşlı bir adamın fiziksel şiddete maruz bırakıldığı yer alıyor. Ayrıca, yaralı bir esire işkence talimatı verildiği ve bu kişinin akıbetinin bilinmediği belirtiliyor.
Yağma ve hırsızlık
Minbic ve çevresindeki köylerde evler ve iş yerleri yağmalandı, güvenlik kameraları ise sivillere yönelik darp ve hırsızlık anlarını kaydetti. Kameralarda, 5 kişinin bir eve zorla girerek içerideki sivilleri darp edip telefonlarını çaldığı, araçların gasp edildiği ve güvenlik sistemlerini devre dışı bırakmaya çalıştıkları anlar görülüyor. Halk, bu duruma tepki olarak 15 Aralık’ta “Genel Grev” ilan etti.
Minbic’teki olaylar, uluslararası hukuk bağlamında ciddi ihlaller içeriyor:
- Yasa dışı öldürme: 1949 tarihli Cenevre Sözleşmeleri’ne göre, yaralı ve esirlerin öldürülmesi yasaktır.
- İşkence ve insanlık onurunu zedeleme: 1984 tarihli İşkenceye Karşı Mücadele Sözleşmesi’ne göre, bireylerin fiziksel ve psikolojik bütünlüğüne zarar verilmesi yasaktır.
- Sivilleri ve mülklerini hedef alma: Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin Roma Statüsü’ne göre, sivilleri hedef almak savaş suçu olarak tanımlanır.
- Yağma ve hırsızlık: Uluslararası insancıl hukuka göre, çatışma bölgelerinde yağma ve hırsızlık yasaktır.
Uluslararası topluma çağrı
Hukuk aktivistleri, SMO’nun işlediği suçların cezasız kalmasının, daha fazla ihlale yol açacağını vurguluyor. Uluslararası güçler ve insan hakları örgütleri, Minbic ve diğer bölgelerdeki suçları durdurmak için harekete geçmeye çağrılıyor. Aynı zamanda, bu uygulamaların destekçilerine uluslararası hukuk çerçevesinde hesap sorulması gerektiği ifade ediliyor.
Kaynak: ANHA