Senarist, yapımcı ve yönetmen Yavuz Özkan, 77 yaşında yaşama veda etti. Özkan 1978’de ‘Maden’ , 1980’de ise ‘Demiryol’ gibi politik filmlerle hafızalarda yer edinmişti.
Senarist, yapımcı ve yönetmen Yavuz Özkan, 77 yaşında yaşama veda etti. Bir süredir organ yetmezliği hastalığıyla mücadele eden Özkan, bugün toprağa verilecek. 1942 yılında Yozgat’ta doğan Özkan, 1962-65 yılları arasında Kütahya’da bir madende işçi olarak çalıştı. 1966’da başladığı dergi yayıncılığının yanı sıra tiyatro oyunları ve hikâyeler de kaleme alan Özkan, Kocaeli Devlet Tiyatrosu’nun kurucuları arasında yer aldı. Dostlar Tiyatrosu ve Töb-Der’de oyunculuk yaptı. Howard Fast’in kaleme aldığı, Sacco ile Vanzetti’nin hayatının anlatıldığı “Suçsuzlar” adlı romanı tiyatroya uyarladı.
‘Bütün işçiler birleşin’
1970 yılında kısa filmler çekerek yönetmenliğe başlayan Özkan, 1978 yılında başrollerinde Tarık Akan, Cüneyt Arkın, Hale Soygazi ve Halil Ergün’ün olduğu ilk politik filmi olan tehlikeli çalışma koşullarına dikkat çektiği maden işçilerinin mücadelesini anlattığı ‘Maden’i çeker. “Bütün işçiler birleşin” sloganıyla bitten filmi Özkan, şöyle anlatır,”Bu filmde gelişen işçi sınıfı hareketine, işbirlikçi burjuvazinin indirmek istediği darbe girişimlerini sergilemeye çalıştım. Bir kamu kuruluşu olan demiryollarındaki greve ekonomik planda hiç ilgisi olmadığı halde politik planda ilgilenenlerin oynadıklarını sergilemek istedim. Bu ana tema içinde toplumun çeşitli kesimlerindeki örnekleri alarak bu baskı, terör ve demagojiyi örgütlü ve birlik içinde püskürtmenin mümkün olabileceğini vurgulamak istedim.” Özkan 1980’de tekrar kamera arkasına geçerek grev yapan demiryolu işçilerinin mücadelesi anlattığı “Demiryol” gibi önemli bir filme daha imza atar. 1980’de Fransa’nın başkenti Paris’e giden Özkan, burada geçirdiği 7 yıl boyunca oyuncu, yönetmen ve yazar olarak üretimlerini sürdürür.
27 ödül
Filmleri yurt içi ve dışında birçok ödüle değer görülen Özkan, 1987’de dönüş yapar ve 1991 yılında da kurulan Türkiye Sinema ve Audiovisuel Vakfı’nın (TÜRSAK) kurucuları arasında yer alır. Özkan filmleri ve yaşamdaki duruşuyla hafızalarda yer etmeyi başardı. “Yağmur Kaçakları”, “İki Kadın”, “Yengeç Sepeti”, “Hayal Kurma Oyunları” dahil 44 filme imza atan Özkan; Antalya Film Festivali, Adana Film Festivali, Ankara Film Festivali, İstanbul Film Festivali, İskenderiye Film Festivali ve SİYAD’dan toplam 27 ödüle değer görüldü.
Sevgi ve saygı ile
Özkan’ın sevenleri, dostları ve yıllarca mücadelesini beyazperdeye taşıdığı maden işçileri sosyal medya üzerinden başsağlığı mesajları paylaştı. İHD eski yöneticisi Akın Birdal paylaştığı mesajında,” Sevgili Dostum, zarif insan Yavuz Özkan’ı yitirmişiz. MADEN filmi ile, sinema işçileri ve maden emekçilerinin yüreğindeki yeri unutulmayacaktır. Sayınız o denli azaldıki. Sevgi ve saygı ile…” dedi. Disk Genelbaşkanı Arzu A. Çerkezoğlu’da bir mesaj paylaştı. Çerkesoğlu, “İşçi filmlerinin unutulmaz yönetmeni, usta sinemacı, güzel insan #YavuzÖzkan’ı işçi sınıfı unutmayacak.” Bağımsız Maden İş ise paylaştığı mesajda, “Biz madencilerin sesini 1978’de yaptığı Maden filmiyle duyuran yönetmen #YavuzÖzkan’ın hayatını kaybettiğini öğrendik. O gün bugündür de Maden’iyle aydınlanıyor Maden işçileri.. Anlattığı öykü dikkate alınsaydı 301 yaşanmamış olurdu, patronlar tekme atamazdı maden işçilerine..!” Yavuz Özkan bugün Zincirlikuyu Mezarlığı’nda sonsuzluğa uğurlanacak.
KÜLTÜR SERVİSİ