Semsûr’da kurulan konteynerlerde esnaflık yapmaya çalışan yurttaşlar dertli. Devletten hiçbir yardım alamadıklarını belirten esnaflar, insan ölümlerine de dikkat çekerek, ‘İlk gün gelselerdi, birçok insan sağ çıkardı. Satılacak bir şey yok hepsi bitmiş durumda. Zor bir süreçteyiz, toparlanacağız umarım’ dedi
Mereş ( Maraş) merkezli 6 Şubat’ta yaşanan depremlerde yerle bir olan kentlerden biri olan Semsûr’da hayat dayanışma yeniden örülmeye çalışılırken, binlerce insanın hayatını kaybettiği kentte yurttaşlar birçok sorunla baş etmeye çalışıyor.
Sağlık, hijyen sorunlarının olduğu kentte barınma hala en temel sorunken, yaşananlardan esnaflar da payına düşeni aldı. Kent merkezinde kurulan konteynerlere yerleştirilen esnaflar, kuruyemişçi, market, kıraathane, şarküteri gibi birçok sektörde yaşadıkları ekonomik kayıpları gidermeye çalışıyor.
Kalan eşyalarımın hepsini almışlar
Mezopotamya Ajansı’ndan (MA) Zerrin Sargut’a konuşan esnaflar yaşadıkları sorunları anlattı. Semsûr’da ulusal ürünlerin sattığı dükkânının depremde yıkıldığını söyleyen esnaf Mahmut Öteleş, 1992’den bu yana esnaflık yaptığını belirtti. Öteleş, “Depremden 4 gün sonra geldiğimde dükkânım yağmalanmıştı. Kalan eşyalarımın hepsini götürmüşlerdi. İhtiyacınız kadar alın kalanları bıraksaydınız, bu dükkân benim ekmek paramdı. İnsanlar enkaz altındayken nasıl başka şehirlerden gelip malzeme çalabiliyorsunuz? Arabanın arkasını doldurup ne yapacaksın? 1 milyon civarında ekonomik kaybım oldu” dedi.
Devletten 1 TL bile yardım almadık
Kıraathane işletmecisi Mevlüt Sever ise, 25 senedir kahvecilik yaptığını dile getirdi. 4 katlı binanın en alt katında bulunan kıraathanesinin depremde yıkıldığını anlatan Sever, “Bize hiçbir şekilde el uzatılmadı, devletten 1 TL almış değiliz. Konteyner kurayla çıktı. ‘Kıraathanemizi konteyner da kuralım. Yaşadıklarımızı bu şekilde atlatırız, unuturuz dedik.’ İşletmemden tek bir çivi bile kurtaramadım, dükkânım yerle bir oldu. Ekonomik kaybım çok. Bir kahve sandalyesini, ya da masayı 500 TL’ye alamazsın. Doğalgaz, kamera sistemi, sandalye, masa ve çay ocağı hepsi enkaz altında kaldı. 500 bin TL kaybım oldu” diye kaydetti.
Hayata nasıl tutunacağız derdine düştük
Depremden sonra kurduğu konteynere artık bir işletme gözüyle bakmadığını dile getiren Sever, eskiye dair bir beklentisinin kalmadığını vurguladı. “Kıraathaneye eve ekmek götürmek niyeti ile bakmıyorum” diyen Sever, “Konteyneri sabah 8’de açıp, akşam 9-10 gibi kapatıyorum. Eski beklenti yok. Umarım en kısa sürede eski günlere döneriz. Arkadaşlarımızın çoğunu kaybettik. Bu süreçten nasıl kurtulacağız? Hayata nasıl tutunacağız derdine düşmüşüz” dedi.
38 yakınımı kaybettim
Esnaflardan Sıtkı Ayhan da 3 yıldır market işi yaptığını dile getirerek, “38 yakınımı kaybettim. Süreç neyi gösterir bilmiyoruz. Deprem olmadan önce hevesliydik, artık öyle bir durum kalmadı. 38 yakınımı kaybettim ve 6’ncı gün enkazdan çıkarıldılar, günlerce yardım beklediler. İlk gün gelselerdi, birçok insan sağ çıkardı. Satılacak bir şey yok hepsi bitmiş durumda. Zor bir süreçteyiz, toparlanacağız umarım” dedi.
SEMSÛR