Kayyum atanan HDP’li belediyelere dair hazırlanan raporlar, halkın kaynaklarının nasıl talan edildiğini gözler önüne serdi. Açık ihale yapılmadan doğrudan temin yöntemiyle halkın milyonlarca lirası dağıtılmış
Kurdistan’da halk iradesinin gasp edilmesiyle kayyum atanan HDP’li belediyelerde borçlanma, yolsuzluk ve kaynakların talan edilmesinin ardı arkası kesilmiyor. Kayyum atanan belediyelerden olan Mardin Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı birimlerde yaşanan gereksiz harcamalar ve Nusaybin Belediyesi’nde yapılan yolsuzluklar Sayıştay Başkanlığı 2021 yılına ait denetim raporlarını yansıdı.
Muhasebe kayıtları yok
MA’dan Ahmet Kanbal’ın haberine göre, Mardin Büyükşehir Belediyesi’ne dair raporun “Denetim Görüşünün Dayanağı Bulgular” bölümünde 6 ayrı muhasebe hatası sıralandı. Raporda, belediyenin Arazi ve Arsalar hesabında 19 milyon 825 bin 25 TL, Yeraltı ve Yerüstü Düzenleri hesabında 604 milyon 365 bin 8 TL ve Binalar hesabında 102 milyon 788 bin 730 TL tutarındaki kayıtları için, “Taşınmazlar hakkında gerçek durumu yansıtmadığı” belirtildi. Raporda, ayrıca İller Bankası kayıtlarında görülen ancak belediyenin kayıtlarında görülmeyen 2007-2014 yılları arasında kesilen sermaye paylarının muhasebe kayıtlarında olmadığı belirtilerek, “Mali Kuruluşlara Yatırılan Sermayeler Hesabı bilançoda 28 milyon 443 bin 326 TL eksik görünmektedir” denildi.
Borç 12 kat aşılmış
Büyükşehir’e bağlı Mardin Su ve Kanalizasyon İdaresi’ne (MARSU) dair hazırlanan rapor ise, borçlanma stok tutarının yasal limitin üzerinde olduğu ve işçilerin yıllık ücretli izinlerinin kanuna uygun olarak kullandırılmadığı kaydedildi.
Raporda, MARSU’nun borçlanma limitinin 152 milyon 323 bin 516 TL olduğu ancak mevcut borcun 1 milyar 442 milyon 581 bin 716, 86 TL’ye ulaştığına dikkat çekildi.
Raporda, MARSU’nun borç stokunu 11.80 kat aşıldığına işaret edilerek, “Borçlanmanın yasal sınırının yaklaşık 12 kat üzerine olması ve her geçen yıl daha da artması ileride idarenin asli görevlerini yerine getirmeme riskini ortaya çıkarmaktadır” denildi.
MARSU, 31 Mart 2019 seçimlerine kadar kayyum yönetimi tarafından 620 milyon TL borçlandırılmıştı. Son rapor ile birlikte MARSU’nun borcunun 3 yıl içerisinde 822 milyon TL’nin daha arttırıldığını ortaya koydu. Raporda, MARSU’nun personeline hakkı olan yıllık izinleri kullandırmadığı tespitine de yer verildi.
Sayıştay da ikna olmadı
Raporda Nusaybin Belediyesi’ne dair ise çarpıcı tespitler yer aldı. Rapora göre, kayyum yönetimindeki belediye, araç kiralama hizmeti alımlarının doğrudan temin yöntemiyle gerçekleştirerek, usulsüz işlem yaptığı ve işçilerin yıllık ücretli izinlerinin kanuna uygun olarak kullandırılmadığı kaydedildi.
Raporda, belediyenin 2021 yılı içerisinde 7 ayrı firmadan açık ihale yapılmaksızın, doğrudan temin yoluyla aylık faturalandırılmak üzere toplam 31 araç kiraladığı ve bunlar için toplam 1 milyon 688 bin 650 TL ödendiği tespitine yer verildi. Belediyenin araçları “Doğrudan Temin” usulüyle kiralamasının kanuna aykırı olduğu belirtilen raporda, belediyenin söz konusu duruma “Kovid-19” ve “Güvenlik” gerekçesini sunduğu aktarıldı. Raporda, belediyenin öne sürdüğü gerekçeler “tatmin edici” bulunmayarak, “Araç kiralama işlemlerinin pandemi sürecinden etkilenmesinin kiralama işinin doğası gereği mümkün olmayacağı mütalaa edilmektedir” denildi.
MÊRDÎN