Karadeniz Sahil Yolu’undaki heyelan artışına işaret eden CHP Milletvekili Tahsin Ocaklı, yol için yapılan deniz dolgusunun yağmur suyunun denize ulaşmasını engellemesinin heyelan riskini arttırdığını söyledi
Artvin’in Arhavi ilçesinde önceki gün meydana gelen büyük heyelan nedeniyle Karadeniz Sahil Yolu çift yönlü olarak ulaşıma kapandı. Yağışla birlikte yamaçtan kopan dev toprak ve kaya parçaları Kıyıcık mevkiinde yolu tamamen kapatırken, yol üzerinde yaklaşık 4 metrelik bir toprak yığını oluştu, heyelan sırasında yoldan geçen bir otomobilde hasar oluştu. Yapıldığı dönemde de bölge halkının ve uzmanların tepki ve protestolarına neden olan Karadeniz Sahil Yolu üzerinde sürekli olarak yaşanan heyelan ve seller, yolu dönem dönem kullanılamaz hale getirdi.
Yağmur suları ile deniz arasında yapay bir baraj görevi görmesi nedeniyle de eleştirilen yol, geçmişte Giresun ve Artvin Hopa’da yaşanan sel felaketlerinde suyun denize ulaşımını engellemesi nedeniyle can ve mal kayıplarına neden oldu.
‘Heyelan riski arttı’
CHP Rize Milletvekili Tahsin Ocaklı, Karadeniz Sahil Yolu’nun zeminin tutunma gücünün az olduğu bölgeler için ciddi heyelan riski oluşturduğunu belirterek, yol projesinin başlı başına hatalı olduğunu kaydetti.
Zamanla yolu yapanların da bunu kabul ettiğini belirten Tahsin Ocaklı, “Bizim ‘Bilgi Edinme Yasası’yla aldığımız verilere göre de kıyılar doldurulmadan yapılacak olan yolun maliyeti yaklaşık yüzde 30 daha az olacaktı. Ama o dönem ‘pahalıya mal olacak’ denildi ve böyle bir sonuca gelmiş olduk. Karadeniz bölgesi de eğimli bir bölge ve çalışmalar dikkatli yapılmalı. Bazı noktalar bununla ilişkilidir. Ama her yeri için söyleyemeyiz” dedi.
‘Zemin sıvılaşma tehlikesi’
Bölgede kıyıların doldurulmasından sonra suyun denize ulaşamaması nedeniyle zemin sıvılaşmasının yaşandığını ifade eden Tahsin Ocaklı, “Yaşanan son Rize depremi gösterdi ki bölge 4’üncü değil, muhtemelen 3’üncü derece deprem bölgesi. Bunun için yeniden bir değerlendirme yapılmalı ve güncellenmeli. Şimdi Karadeniz’in içinde diri faylar olduğunu iddia ediyorum ve bunlar da tetiklenecek. Suudi Arabistan’dan Türkiye’ye doğru gezegenin bir baskısı da var. Bu baskı, Türkiye’deki küçük fay kırıkları ile birleşince toprağın yüzeye tutunma gücü kayboldu. Dolayısıyla heyelanlar çokça görülmeye başlandı” diye konuştu.
Haber: Tolga Güney / MA