İran dini Lideri Hamaney ve Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi idamlara devam ediyor
Birleşmiş Milletler (BM) tarafından hazırlanan rapora göre, İran’da Ocak-Şubat-Mart 2022’de 105 kişi idam edildi.
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Antonio Guterres tarafından sunulan bir rapora göre, İran’da 1 Ocak ile 20 Mart arasında, çoğu azınlık gruplardan en az 105 kişinin idam edildiği belirtildi.
İsviçre’nin Cenevre kentindeki BM İnsan Hakları Konseyi önünde konuşan BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Yardımcısı Nada El-Naşif, İran’daki infazları kınayarak, “Genel Sekreter, uyuşturucuya bağlı suçlar da dahil olmak üzere infazların artmasından derin endişe duyuyor” dedi.
İran’da ölüm cezalarının ciddi suç teşkil etmeyen suçlarda ve adil yargılama standartlarıyla bağdaşmayan şekillerde uygulanmaya devam ettiğini belirten El-Naşif, geçtiğimiz mart ayında uyuşturucuyla ilgili suçlamalardan ölüm cezasına çarptırılan 52 kişinin infaz edilmek üzere Şiraz Hapishanesi’ne nakledildiğini aktardı.
Birleşmiş Milletler verilerine göre İran’da 2020 yılında 260, 2021 yılında ise 310 kişi idam edildi.
Kürdistan Özgür Yaşam Partisi (PJAK), İran’ın toplumu sindirmek için idam yöntemine başvurduğunu ifade ederek, bu çerçevede 20 Haziran’da Kürt siyasi tutsak Firuz Musalu’nun tüm insan hakları ayaklar altına alınarak idam edildiğini açıklamıştı.
Suudi Arabistan’daki idamlara tepki göstermişti
İran’da sık sık idamlar uygulanırken İran İslami Şura Meclisi Başkanı Muhammed Bakır Galibaf Suudi Arabistan’da Şiilere karşı uygulanan toplu idama 15 Mart 2022’de tepki gösterip, “İran olarak bu talihsiz ve acı verici eylemi şiddetle kınıyoruz. Suudi Arabistan’da masum insanların toplu olarak infaz edilmesi, en temel insan haklarına ve uluslararası hukuka aykırıdır. İran İslam Cumhuriyeti olarak bu talihsiz ve acı verici eylemi şiddetle kınıyoruz. Dünyadaki tüm devletlerin ikiyüzlülüğü ve sessizliği bir kenara bırakıp bu insanlık dışı eylemi kınaması ve bu tür üzücü olayların önüne geçmesi elzemdir” demişti.
İran İslami Şura Meclisi milletvekilleri de 13 Mart 2022’de Şiilerin Suudi Arabistan tarafından insanlık dışı infaz edilmesini kınamıştı. İran İslami Şura Meclisi Başkan vekili Ali Nikzad “Bazı vekiller Suudi Arabistan’da Şiilerin insanlık dışı olarak idam edilmesini kınadı. Uluslararası toplumun sessizliği bozmasını bekliyoruz. Ancak, insan haklarını savunan bu uluslararası kurumlar ve sivil toplum kuruluşlara umudumuz yok” ifadesini kullanmıştı.
İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Hatibzade de 13 Mart 2022 günü Riyad yönetimini “temel insan hakları ve uluslararası hukuka aykırı insanlık dışı” bir uygulama ortaya koymakla suçladı. Adil yargı süreci olmaksızın idamların gerçekleştiğini belirten Hatibzade, Suudi Arabistan’ın bu tarz uygulamalarla ülkedeki krizleri sonlandıramayacağını kaydetti. Suudi yönetimi aralarında Yemenlilerin de bulunduğu 81 kişiyi, “sapkın düşünce ve inançları benimseme, ibadethaneler, hükümet binaları ile ülke ekonomisinin can damarı olan yerleri hedef alma, yetkililer ile emniyet mensuplarını izleme ve hedef alma, kaçırma, işkence, silahlı soygun, silah kaçakçılığı gibi suçları işleme, Yemen’deki Husiler, El-Kaide ve IŞİD gibi örgütlerin planlarını uygulama ve onlar için istihbaratçılık yapma” suçlamasıyla yargılamıştı.
Lavrov Tahran’da
Bu arada İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan’ın davetlisi olarak 22 Haziran Çarşamba günü Tahran’a geçen Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, İran Cumhurbaşkanı Seyyid İbrahim Reisi ile görüştü. Lavrov, 23 Haziran’da da İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile görüştü. Lavrov’un masasındaki konular uzun vadeli bir işbirliği anlaşmasının imzalanması, Batı yaptırımları, ekonomi ilişkileri, Viyana’daki nükleer müzakereler, Ukrayna, Afganistan, Suriye idi.
NEW YORK