Yıllardır birçok kentte örgütlü mücadele yürüten Mor Dayanışma, geçtiğimiz hafta bir açılışla dernekleştiğini ilan etti. 4 yıllık çalışmalarını ve hedeflerini anlatan Mor Dayanışma’dan Gamze Özkök, ‘Farklılıklarımızı zenginliğe dönüştürdük’ dedi
Mor Dayanışma, 4 yıldır mahallelerde ve ilçelerde örgütlenme çalışmaları yürüten bir kadın platformu. Çalışmalarının sorunda dernekleşti ve kadınların katılımıyla açılış gerçekleştirdi. Artık yoluna Mor Dayanışma Kadın Derneği ismiyle devam edecek. Mor Dayanışma’nın ilk adımlarını 2015’te Mersin’de bir yaz kampı ile attıklarını belirten Gamze Özkök, Jinnews’e konuşarak Türkiye’deki tüm kadınlarla birlikte mücadele etme şiarıyla yola çıktıklarını anlattı.
‘Çıkışımız hayati önemdeydi’
Mor Dayanışma’nın özellikle mahallelerdeki kadınlarla yan yana gelen bir kadın örgütü olduğunun altını çizen Gamze Özkök, “Evlerde, iş yerlerinde, atölyelerde kadınlarla bir araya geldik. Mahallelerde buluşmalar gerçekleştirdik. Kahvaltılar yaptık. Evlerden sokağa çıkamayan kadınlarla, kısır günlerinde buluştuk. Kadınlık durumumuzu konuştuk. Aslında 17 yıllık AKP sürecinden, siyasal atmosferin kadınlara yüklediği rollerden doğru yola çıktık. Bunlar gittikçe artan şiddet mekanizması, kadın cinayetleri, iktidarın muhafazakarlaştırma politikasından kaynaklı ortaya çıktı. Böyle bir süreçte Mor Dayanışma’nın çıkışı hayati bir önem taşıyordu” dedi.
‘Şiddet hala artıyor’
Kadın mücadelesi yürüten farklı farklı kadınlarla yan yana gelmenin büyük bir zenginlik olduğunu ifade eden Özkök, kadınların 8 Martlarda, 25 Kasımlarda veya herhangi bir saldırı karşısında refleks gösterip sokağa çıktığını dile getirerek şöyle dedi,“Ama baktığımızda şiddet hala artıyor. Hala devletin politikası belirleyen bir yerde duruyor. Özgecan Aslan gerçekten çok büyük bir kırılmaydı. Ondan sonra aslında kadınların sokaklardan ayrılmadığını gördük. Faşizme doğru giden, faşizmin giderek kurumsallaşmasını ön gören bir iktidar var. Bu faşizmin karşısında en aktif rolü alan ise kadınlar. ‘Birlikte Güçlüyüz’ diye büyük bir adım atıldı. Bu önemli bir buluşmaydı. Mor Dayanışma hem onun içerisinde yer alıyor hem de kendi bağımsız örgütlenme mekanizmalarını mahallelerde kurmaya çalışıyor.”
Sistemli çalışma
Mor Dayanışma’nın kadınların kendi karar mekanizmalarını kurmayı hedeflediğini vurgulayan Özkök, “Kadın meclisleriyle, komitelerle bu karar mekanizmalarını oluşturmaya çalışıyoruz. Heybemize deneyimler biriktirdik. Bu deneyimleri bundan sonra daha sistemli bir şekilde hayata geçireceğiz. Şuan İstanbul’da 46 mahallede örgütlenme çalışması yürütüyoruz. Derneğin 11 komisyonu var. Hukuk, psikolojik danışmanlık komisyonları var. Medya komisyonu kısa filmler çekecek, medyada kadın olma halini nasıl gerçekleştirebiliriz buna dair düşünceler üretecek. Çeviri komisyonu uluslararası kadın örgütlerini araştıracak. Çocuk istismarı komisyonu, hem çocuk istismarı vakalarıyla doğrudan ilgilenecek hem de çocuk istismarına karşı bilgilendirme seminerleri gerçekleştirecek. Kültür sanat komisyonu çeşitli atölyeler gerçekleştirecek. Dernek Mor Dayanışma’nın kadın merkezi olacak. Kadınların kendi sorunlarını merkeze getirdiği ve burada çözüldüğü bir merkez haline getirmeyi hedefliyoruz.”
‘İktidar kadınlardan korkuyor’
“Kadınlar Türkiye’de kadın özgürlük mücadelesi için her yere bir kiremit atıyor” diyen Özkök, sözlerini şöyle bitirdi: “İktidar tüm kadınlara saldırıyor. Savaş politikasıyla, kadın cinayetiyle bunlar gittikçe artıyor. Tüm kadınların topyekun bir mücadele biçimine geçmesi gerekiyor. Çok büyük saldırı var. Bunun karşısında da çok güçlü bir kadın mücadelesi var. Dünyada da bu böyle. Buradaki kadınlar da kendi yaşamı için, kendi özgürlüğü için faşizmin gidişatını durdurmak için mücadele ediyor. O yüzden iktidar kadınlardan bu kadar korkuyor, korkmaya da devam edecek. Çünkü biz her yerdeyiz. Hepimiz birlikte güçlüyüz” dedi.
İSTANBUL