‘Her Hafta Bir Film’ köşemizde bu hafta ‘Metropolis’ filmini irdeledik. 1927 yapımı Fritz Lang filmi, Sanayi Devrimi’nden sonra kapitalizmin işçi sınıfı üzerindeki sömürüsünü anlatıyor
Bu hafta “Her Hafta Bir Film” köşemizde “Metropolis” filmini irdeleyeceğiz. 1927 yapımı film, kapitalizmin doğuşunun işçi sınıfı üzerinde yarattığı sömürüye dayanan sessiz bir yapım. Almanya yapımı filmin yönetmen koltuğunda ise Fritz Lang oturuyor.
Metropolis, sadece döneminin değil, tüm zamanların en üstün bilim kurgu yapıtlarından biri olarak nitelendiriliyor. Özellikle Sanayi Devrimi’nden sonra makinelerin üretimi işçi sınıfının yüküne pranga vuruyor. Fritz Lang, Metropolis filminde totaliter bir düzenin hüküm sürdüğü, sınıf ayrımında uçurumun gittikçe arttığı bir geleceği bize tasvir ediyor.
Zenginler, devasa gökdelenlerin en tepesinde yer altında çalışan işçiler sayesinde refah içinde oturuyor. Filmin görsel efektleri ve sinematografisiyle bu şatafatlı kölelik düzeninin daha da çarpıcı şekilde işlendiği görülüyor. Robotlaşan, vardiyalarına boyunları öne bükük belli bir sıra düzeninde giden, sosyal hakları soyutlandırılmış ve uzun mesai saatleri altında çalıştırılan işçileri anlatan Lang, bölünmüş toplumsal yapıyı insani bir aşktan yola çıkarak sunuyor.
Künye
Gösterime giriş tarihi: 10 Ocak 1927 (Almanya)
Yönetmen: Fritz Lang
Sinematografi: Walter Ruttmann, Karl Freund, Günther Rittau
Tür: Bilim Kurgu / Sessiz film
KÜLTÜR SERVİSİ