Almanya’nın Köln kentinde bir araya gelen Kürecikliler, demokrasinin gelişmesine katkıda bulunacak, çevrenin korumasına hizmet edecek bir Meclis oluşturdular
Hüseyin Kalkan
Uluslararası Kürecik Meclisi Kuruluş Kongresi, 100 delegenin katılımı ile Almanya’nın Köln kentinden toplandı. Kürecik’in sorunlarını ve Kürecik’e dair projeleri takip edecek olan Meclis, Kürecik’in ekolojik yıkıma uğratılmasına karşı mücadele etmeyi de önüne koyuyor.
On iki derneğin ve bazı kanat önderlerinin çağrısı üzerine bir araya gelen Kürecikler, “Kürecik’in sosyal, kültürel, doğal yapısının gelişmesi ve Kürecik’te geleceğe yönelik bir yaşam perspektifinin gelecek nesiller açısından öngörülebilmesi için geleceğe yönelik plan ve yeteneklerini bir birliktelik çerçevesinde harmanlayacak bir uluslararası Kürecik Meclisi’nin” kurulmasına karar verdi.
Kuruluş kongresine Almanya, Hollanda, İngiltere, Fransa, Türkiye ve Kürdistan’dan gelen temsilciler katıldı. Toplantıya katılanlar arasında Kürecik kökenli olan HDP Milletvekili Kemal Peköz, eski HDP Milletvekili Besime Konca da vardı. Besime Konca, yaptığı konuşmada Küreciklerin dayanışma için oluşturdukları meclise gereken desteği vereceğini belirterek başarılar diledi. Kemal Peköz ise meclis tüzüğünde ekolojik duyarlılığa dikkat çekerek demokrasi ve ekolojik mücadelede sivil toplum kurumlarının bu mücadeledeki önemine dikkat çekti. İki vekil dışında çok sayıda delege de söz alarak düşüncelerini belirtti ve önerilerde bulundu. Söz alan meclis delegeleri, özellikle son dönemde Kürecik’te kurulmak istenen barajlara dikkat çekerek bu konuda araştırmalar yapılması ve sadece Kürecik halkının değil, ekolojik yıkım projelerinin gündemde olduğu bütün bölgelerde halkı aydınlatacak bilgilerin ortaya çıkarılması üzerinde durdu. Kongrede Mahmut Canbay ve Arzu Şimşek eşbaşkanlığı seçildi. Ayrıca eş başkanlarla birlikte görev yapacak 12 kişilik bir yönetim oluşturuldu.
Ekoloji için bir tüzük
Köln’de yapılan toplantıda meclisin faaliyetleri için bir tüzük de delegelerin oyuna sunuldu. Tüzük kongrenin görevlerini ve amaçlarını belirlerken ilk ve önemli maddelerin ekolojik yıkıma karşı mücadele ve Kürecik’in kendine özgü kimliğinin korunmasının esas alındığı görüldü. Tüzüğün ilk maddesinde kongrenin amacı olarak şunlar belirtildi: “Kürecik halkının ortak mirası olarak Kürecik bölgesinin kültürünü, folklorunu, kendine has kimliğini korumak ve geliştirmek, sosyal ve ekolojik sorunların çözülmesine destek olmak için bir demokratik kitle organizasyonu olmak…”
Meclisin kurulma süreci
Meclisin örgütlenmesi için bazı danışma toplantıları ve tartışmaları yürütüldü. Kürecik ile ilgili bazı ekolojik yıkım projelerinin gündeme gelmesi üzerine hazırlık çalışmaları hızlandırıldı. 12 Aralık’ta yapılan ‘Küreciklilerin Birliği’ toplantısında, başta Türkiye dışında yaşayan Küreciklilerin katılımının öncelikli olduğu bir “Uluslararasi Kürecik Meclisi’’nin kurulması kararı alındı. Bunu takiben, yurt dışında kurulması gereken Kürecik Meclisi’nin Türkiye’de şu an örgütlenmiş ‘‘Kürecikliler Derneği’’ ile ortak çalışmalar yapmasında karar verildi. Kurulacak meclisin temel amaçları, Kürecik halkının kültürel, ekonomik ve sosyal özelliklerinin korunmasına ve geliştirilmesine katkı sunmak; sivil kurumların gelişmesi ve Kürecik’te vücut bulabilmesi için bu konuda her türlü katkıyı sağlamak ve aynı zamanda Kürecik’le uluslararasi kültürel köprüler kurmak, ekolojik ve çevresel yıkımın önüne geçmek için çalışmalara katkıda bulunmak.
Çağrıcılar;
Uluslararası Kürecik Meclisi Kuruluş Kongresi 12 derneğin yanı sıra 22 kişi de çağrıda bulundu. Çağrıda bulunan derneklerin isimleri şöyle: Darıca Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Kürecikliler Derneği Kürecik Şubesi, Şamışkan (Güneşli) Köyü Derneği, DAD-Kürecik, Avrupa Kepez Derneği, Hollanda Küreciklileri, Avrupa Kürecikliler İnisiyatifi (AKHI), Britanya Kürecik Derneği, AKEL, Şamışkan (Güneşli) Derneği, Harunun Derneği, Didim Malatyalılar Derneği, İstanbul Kürecikliler Derneği.