1984’te Kürt hareketine yönelik saldırılara karşı 1 ay süren yürüyüşe katılan tek kadındı Binevş Agal, 1989’da işkenceyle katledildi. Ailesine yazdığı son mektubunda, ‘Kürdistan’da yaşamak da güzel, ölmek de…’ demişti
Şırnak Cizre’de 1990’ların karanlığını aydınlatan bir direniş kahramanıydı Binevş Agal (Bêrîvan). Dünya onu Cizre isyanını ateşlemesiyle tanıdı.
Jinnews’te yer alan habere göre; 1966 yılında Batman’ın Beşiri ilçesinde Êzidî bir ailenin 4. çocuğu olarak dünyaya gelir Binevş. İsmini “Cembeliyê Mirê Hekkarî û Binevşa Narîn” isimli Kürt destanından alır. Binevşa Narîn’in ismiyle büyüyen Binevş ve ailesi, 1980 12 Eylül darbesinin baskıları nedeniyle göç ederek Almanya’nın Celle kentine yerleşir.
Tek kadın eylemci
Avrupa’da 1984’ün Nisan ayında yaklaşık 40 kişinin bölgede Kürt hareketine dönük saldırılarına karşı başlattığı 1 ay süren ve yaklaşık 300 kilometreyi bulan yürüyüşe katılan Binevş, eyleme katılan tek kadındır. Binevş’in katılımı Êzidîler arasında da büyük etki yaratır.
Halk hareketini örgütledi
1985’te PKK saflarındayken Kuzey ve Doğu Suriye’nin Cizîrê Kantonu’na geçen Binevş, burada ilk kadın örgütlenmesinin adımlarını atar. 1988 yılında da Şırnak’ın Cizre ilçesine geçer. Bu yolculuğu başlamadan önce ailesine yazdığı son mektubunda, “8 yıldan sonra tekrar güzelim Kürdistan’a döneceğim için çok seviniyorum. Kürdistan’da yaşamak da güzel, ölmek de…” sözlerini kaleme alan Binevş, Cizre’de bir halk hareketini örgütler. Botan halkı tarafından çok sevilir, herkesin saygısını kazanır.
Ev ev kadınlara ulaştı
Botan’da ev ev, mahalle mahalle dolaşarak özellikle kadınlara ulaşmayı hedefleyen Binevş, deşifre olmasının ardından 16 Ocak 1989’da bulunduğu eve düzenlenen operasyonda önce kurşunlanır, ardından işkence edilerek katledilir. Binevş’le birlikte kaldığı evin sahibi Emin Elçitorun da katledilir. Binevş’in direniş ateşi o günden bugüne hala yanıyor.
‘Öğretici ve bilgili bir kadındı’
Binevş’le beraber eşi Emin Elçitorunu’yu kaybettiğinde 22 yaşında olan Fethiye Elçitorunu, Binevş’i Cizre’ye geldikten sonra evlerine gelip giderken tanıdığını söyledi.
Fethiye Elçitorunu, “Çok değerli, öğretici ve bilgili bir kadındı. Duruşu insanlar üzerinde büyük bir etki yarattı. Cesareti adeta bulaşıcıydı. Yaşamını yitirdiği günün öncesinde bizimle beraber yemek yedi ve sohbet ettik. Bêrîvan ve eşim Emin beraber yaşamını yitirdi” dedi.
Bêrîvan’ın katledilmesinin büyük bir öfke yarattığını söyleyen Elçitorun, “O yıl dünyaya gelen tüm kız çocuklarına ‘Bêrîvan’, erkek çocuklara ise ‘Emin’ ismi verildi. Yeni Bêrîvanlar doğdu, büyüdü ve mücadeleyi devraldı. Yeni doğan torunumun ismini de ‘Bêrîvan’ koyduk. Bêrîvan çok güzel bir kadındı. Bizler onun mücadelesine sahip çıkacağız” diye konuştu.
ŞIRNAK/JINNEWS