Libya’nın başkenti Trablus’ta yaşanan çatışmalarda ölü sayısının 32’ye yükseldiği kaydedildi. BM birbirine üstünlük sağlamaya çalışan iki başbakanın taraflarına ateşkes çağrısı yaptı. İç savaşın taraflarından biri olan AKP-MHP yönetimi de endişelendiğini kaydetti
Libya’da başkent Trablus’un mahallelerine sıçrayan çatışmaların ardından Birleşmiş Milletler (BM) ateşkes çağrısı yaptı.
Libya’nın başkenti Trablus’ta Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe ve Tobruk merkezli Temsilciler Meclisinin (TM) Başbakan atadığı Fethi Başağa’ya yakın milisler arasında 26 Ağustos Cuma’dan beri süren çatışmalarda ölü sayısı 32’ye, yaralı sayısı ise 159’a yükseldi. Libya Sağlık Bakanlığı da çatışmalarda 32 kişinin yaşamını yitirdiğini, onlarca kişinin de yaralandığını aktardı.
Şark-ul Avsat ve Rojnews’in haberine göre bazı politikacılar, Başağa’nın yaptığı açıklamalar ve itirazlarla silahlı grupları etkisiz hale getirmeyi ve kendi tarafına çekmeyi başardığını düşünüyor. Bir diğer kesim, savaşın henüz emekleme aşamasında olduğunu ve Dibeybe’nin etrafından askeri ve milis liderlerinden oluşan geniş ittifak ağı olduğunu savundu.
BM’den çağrı
BM açıklamasında, çatışmaların sivil nüfusun yoğun olarak yaşadığı mahallelerde yaşandığı ve acilen ateşkes ilan edilmesi gerektiği kaydedildi.
Başkent Trablus’ta günlerdir Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe ve Tobruk Parlamentosu’nun başbakan olarak atadığı Fethi Başağa’ya bağlı güçlerin, karşılıklı olarak askeri yığınak yaptığı bildiriliyordu.
Türkiye de endişelendi!
Libya’daki iç savaşın tarafı olan Türkiye’nin Dışişleri Bakanlığı da açıklama yaptı. Açıklamada şunlar kaydedildi: “Libya’da devam eden ve sivillerin de ölümüne neden olan çatışmaları büyük bir endişeyle takip ediyoruz. Sahada büyük çabalarla tesis edilen sükunetin korunması, Libya’nın güvenliği, istikrarı ve geleceği bakımından kritik önemdedir. Tarafları, bunun idrakiyle hareket etmeye, itidal ve sağduyuya davet ediyor; çatışmaları derhal durdurmaya çağırıyoruz. Şiddetin artması, Libya halkının kalıcı barış ve istikrara kavuşma azmini ve başta seçimlerin düzenlenmesi olmak üzere siyasi sürecin ilerletilmesi vizyonunu da riske atmaktadır. Bu bakımdan, tarafların silahları susturmalarını ve bir an önce sorunlarını barışçıl yollarla çözüme kavuşturmaya odaklanmalarını bekliyoruz. Türkiye, Libya’nın kalıcı istikrar, refah ve güvenliği için, Libya halkının da arzu ve beklentileri çerçevesinde, adil, hür ve ülke sathında seçimlerin bir an önce yapılmasını elzem görmektedir. Bu bağlamda, BM kolaylaştırıcılığında hukuki altyapı çalışmalarının süratle tamamlanması gerekmektedir. Bu hedefler doğrultusunda, bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da Libyalı kardeşlerimizin yanında durarak, kalıcı barış ve istikrarın tesisi için her türlü desteği sağlamaya devam edeceğiz.”
Libya’da bitmeyen iç savaş
Libya, 2011’de ABD-NATO desteğiyle cihadist güçler Muammer Kaddafi’yi devirdi. Kaddafi sonrası çalkantı, çatışma ve iç savaş sürdü. 2014’te ülke doğu ve batıdaki gruplar arasında bölündü. İki hükümet, iki ordu ve farklı bölgelerde silahlı gruplar kendi hakimiyetlerini diğerlerine kabul ettirmeye çalıştı.
Türkiye, Mısır, Rusya, ABD, AB ülkeleri, diğer bazı Arap ülkeleri iç savaşa farklı şekillerde dahil oldu. Türkiye ve Rusya gibi ülkeler Libya’ya askeri güç taşıdı. BM gözetiminde yapılan müzakelerler sonucu Türkiye, Rusya gibi ülkelerin güçlerini çekmeleri için imzalar atıldı. Ancak türkiye ve Rusya gibi ülkeler askeri güçlerini çekmedi.
TRABLUS