Assos’ta kaya ıslahı adı altında yapılan tarih katliamına tepkiler artarak sürüyor. AFAD’ın raporu ve koruma kurulunun onay vermesiyle yıkıma uğratılan Antik Liman’da bu yıkımın siparişle gelmiş olması muhtemel
Yusuf Gürsucu / İstanbul
Çanakkale Ayvacık ilçesine bağlı tarihi Assos Antik Limanı’nda, kaya ıslahı adı altında yapılan doğa ve tarih katliamına tepkiler sürüyor. AFAD tarafından ‘Assos Antik Liman kaya düşmesi ıslahı projesi’ başlığıyla hazırlanıp, afet bölgesi ilan edilen Antik Liman’daki tüm işletmeler yaz başında kapatıldı. AFAD tarafından hazırlanan raporun, ‘Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’ tarafından onaylanmasının ardından çalışmalarla ilgili valilikten yapılan açıklamada, “Çalışmanın amacı bölgenin gözde turizm merkezlerinden biri olan Assos Antik Limanı ve turistik tesislerin daha değerli hale getirilerek marka değerinin artırılması ve düşen kayaların engellenerek insanların can ve mal güvenliğinin sağlanmasıdır” denildi.
1. derece sit alanı
Bölgede kaya ıslahı adı altında katliam yaşanırken 12 bin araçlık otopark yapılmasına karşı, Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği ile Assos Dostları, Ayvacık Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Duyuruda, devam eden inşaat faaliyetinin acilen durdurulması, sorumlular hakkında soruşturma başlatılması talep edilerek, “Soruşturma sonucunda belirlenecek sorumlular hakkında eylemlerine uyan suçlardan dolayı ceza davası açılmasını talep ederiz” denildi. Ayrıca Ayvacık Kaymakamlığı’na başvurularak, “UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan ve 1. derece arkeolojik sit ve doğal koruma alanı olan bir yerde 12.000 m2 otopark alanı inşa etmek için bilimsel, yasal, uluslararası koruma ilkelerine uygun süreçler izlemek gerekir. Bu otopark kararını kim vermiştir? Hangi onay süreçlerinden geçmiştir? Koruma yasa ve ilkelerine uygun mudur?” sorularına yanıt istendi.
AFAD raporu
Assos’taki otellerin üzerine kaya düşme tehlikesi olduğu gerekçesiyle AFAD tarafından hazırlanan proje valilik tarafından ihale edildi. AFAD’ın hazırladığı projede 12 bin araçlık otopark öngörüldü mü bilinmiyor. Eğer ön görüldüyse bu nasıl ‘kaya ıslahı’ diye sormamız gerekiyor. Bu proje AFAD adıyla başlatılan bir yağma projesi olduğu yapılan işten açıkça anlaşılabiliyor. Assos Antik Limanı’ndan Kadırga Koyu’na kadar yol açılma girişiminin başladığı ve bölgenin tamamen yağmaya açılacağı iddiaları, amacın farklı boyutları olma ihtimalini ortaya çıkarıyor.
Kim bu Dynamica Şirketi?
Çanakkale ÇOMÜ’den emekli Prof. Dr. Doğan Perinçek, söz konusu çalışmalara ilişkin açıklamalarda bulunmuştu. 26 Mart tarihinde ihalesi yapılan projeyi Trabzon’un ilçesi Ortahisar adresine kayıtlı ‘Dynamica’ şirketinin aldığını şubat ayında duyuran Perinçek, “Bu şirket Katarlı mı? Dynamica Mühendislik kimin şirketi?” diye de sordu. Dynamica şirketinin Ortahisar’dan gelip bu ihaleyi almış olması dikkat çekerken, yapılan kazının/katliamın ‘talep’ alınarak hayata geçirilme olasılığı güçlendi.
Ekoturizm Assos’ta yağmanın örtüsü
Çanakkale’nin Ayvacık bölgesinde sayısı 400’ü aşan ekoturizm süslemesiyle imar planı değişikliği talebi olduğu daha önce açıklanmış ve ardından geçtiğimiz mart ayında Çanakkale İl Genel Meclisi’nde, yaklaşık 1/3’ünün Ekoturizm İmar Planı değişiklikleri kabul edilmişti. Özellikle Assos bölgesinde tarla ve bahçelerine imar izni alamayanların taşınmazlarına ekoturizm izni alıp fahiş fiyatlardan arazilerini satışa çıkardıkları ortaya çıkmıştı. Ekoturizm başlıklı yapılaşma adımları son 6-7 yıldır 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planlarına işlenmeye başlandı.
Amaç ekoturizm değil
Assos Dostları Sivil Girişimi’nden yapılan açıklamada dünyada kabul görmüş ekoturizm tanımı ile Türkiye ve özellikle Çanakkale bölgesinde amacın farklı olduğuna dikkat çekilerek, “Son zamanda ülkemizde birçok kıyı alanında olduğu gibi Kuzey Ege kıyılarında da başlayan ve ‘ekoturizm’ adı altında yürütülen projeler karşısında endişeliyiz. Çünkü bu uygulamaların uluslararası sahada kabul gören ekoturizm ilke ve amaçları ile ve hatta mevzuatlar atlanarak 1/100.000 ölçekli çevre planlarında tanımlanmış olan ekoturizm çerçevesiyle dahi çeliştiğini açıkça ve üzülerek görüyoruz” diye belirtildi.
Mülkiyetler el değiştiriyor
Assos Dostları Sivil Girişimi tarafından, “Mülkiyetin çok hızlı bir biçimde el değiştirme sürecine girmesiyle yerel halkın kendi yaşadığı bölgeden uzaklaşmak zorunda kalması, yerel aile işletmelerinin yerlerini bölge dışından gelen ve bölgeye yabancı olan büyük işletmecilerin almasıyla bölgenin sosyal dokusunun bozulması, bazı gayrimenkul pazarlama firmalarınca ‘ekoturizm imarlı proje alanı’ tanıtımlarının yapılması sonucu bölge karakterine uymayan ve birbirine bakarak çoğalan imar faaliyetlerinin teşvik edilmesi, projelerin ‘çevreci, doğayla uyumlu’ mimari yaklaşımlara sahiplermiş gibi sunulması, söz konusu uygulamaların ekoturizmin ilke ve amaçlarıyla çeliştiğini gösteren bazı örneklerdir” denildi.