Amed 8. Kitap Fuarı’na katılan yayınevleri ve yazarlar, geçen yıla oranla Kürtçe kitaba ilginin arttığını belirterek, fuarın Kürtçe için fırsata çevrilmesini istedi. 4 kitapları toplatılan Aram Yayınevi ise, ‘Tek bir kitabımız kalana kadar fuarda olacağız’ dedi
Amed 8. Kitap Fuarı, Mezopotamya Fuar ve Kongre Merkezi’nde sürüyor. Yarın sonlanacak fuarda, 26’sı Kürtçe yayın olmak üzere, 216 yayınevi stant açtı. Kürtçe yayınevleri sahipleri ve yazarlar Kürtçe kitaplara ilginin geçmiş yıllara oranla daha yüksek olduğunu kaydetti. Mezopotamya Ajansı’ndan Mücdat Can’a konuşan Yayınevi sahibi ve yazarlar, Kürtçe üzerindeki baskılara rağmen Kürtçe kitapları okurlara ulaştırmaya devam edeceklerini de ifade etti.
Na Yayınları sahibi Berfo Barî, “Her ne kadar yayınevimizin merkezi İzmir olsa bile Amed’i merkez olarak görüyoruz. Çünkü yazarlarımızın ve okuyucularımızın birçoğu burada bulunuyor. Kürtçe okurlar, Kürtçe yayınevlerine, Kürtçe kitaplara sahip çıkmalıdır” dedi. Kürtçe yayıncılığın her geçen gün daha da geliştiğini söyleyen Barî, “Her konuda Kürtçe kitaplara ulaşılabilir bir dönemdeyiz. Her geçen gün Kürtçe yayınlarlar ve Kürtçe kitapların okuyucusu artıyor. Bilindiği üzere Kürt dili üzerine büyük bir baskı var, fakat biz de bu baskıyı kırıp kitaplarımızı okuyucularımıza ulaştırmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
‘Fırsata dönüştürmeliyiz’
Aryen Yayınları standından yazar Seyit Oktay, ilginin olduğunu, ancak henüz istenilen seviyede olmadığını söyledi. Kürtçe’ye yönelik baskılara karşı daha fazla Kürtçe okura ulaşmak gerektiğini belirten Oktay, “Toplumsal olarak bu ilgilinin daha yüksek olmasının hedeflenmesi, bir amaç olarak önümüzde duruyor. O konuda beklentilerin altında, ama yine ilginin iyi olduğunu söyleyebiliriz. Sadece Amed değil, bütün halkımız; bu fuarı, bir imkana, bir fırsata dönüştürüp gelmelidir. Kitap okumak iyidir, kitap okumayı sevdirmek daha iyidir” diye konuştu.
‘Kürtler kendi diliyle okusun’
J&J Yayınları’ndan yazar Önder Kırmızıtaş ise ilgi ve alakanın bu sene iyi olduğunu söyledi. Bu fuarın her sene açılmasını istediklerini ifade eden Kırmızıtaş, Kürtçe üzerindeki yasaklara dikkat çekerek “Kürtlerin, kendi tarih, dil, kültür, coğrafyasına sahip çıkmasını istiyoruz. Kürtler kendi diliyle okusun, kendi dilini ön plana çıkarsın kendi diliyle, kültürüyle araştırmalar yapıp kitaplar yazsın” şeklinde konuştu.
‘Yüzümüzü güldürüyor’
Daha önceki fuarlara da geldiğini belirten yazar Feratê Dengizî, gün geçtikçe fuara ilginin arttığını ifade etti. Ekonomik durumun fuarda kendini gösterdiğini dile getiren Dengizî, “Bir yazar olarak eskiden umudumuz bir okurun gelmesi ve sohbet edilmesiydi. Şimdi Kürtçe’ye ilgi yoğun. Eskiden biz sinirleniyorduk, ‘Dile ilgi az’ diyorduk, Kürt edebiyatına ilgi az diye sitem ediyorduk. Yavaş yavaş bizlerin yüzünü bu ilgi güldürüyor. Toplumsal ve siyasal şartlar da oluşursa bu ilgi daha yüksek olur” diye belirtti.
Kürt edebiyatında yeni bir doğuş olduğunun altını çizen Dengizî, “Bu doğuşun etkili olabilmesi için zamana ihtiyaç var. Hemen sonuç alınacak bir durum değil, bu toplumun gelişimine bağlı” dedi. Dil ve edebiyatın birbirine bağlı olduğunu söyleyen Dengizî, “Dil edebiyatsız, edebiyat dilsiz olmaz. Mücadele edebiyatın ve dilin önünü açıyor” ifadesini kullandı. AMED
‘Tek kitabımız kalana kadar fuardayız’
Amed Kitap Fuarı’nda yer alan Aram Yayınevi standına yönelik baskılara ilişkin konuşan yayınevi çalışanı Neval Bulut, “Amaçları bizim standı kapatıp çıkmamızdı ama biz onu yapmayacağız. Tek bir kitabımız kalana kadar da devam edeceğiz ve fuarda olacağız” dedi.
Aram Yayınevi çalışanı Neval Bulut Jinnews’ten Şehriban Aslan’a konuşarak polislerin sivil olarak fuara geldiklerini ve stantlarında fotoğraf çektiklerini söyledi. Bulut, “Fotoğrafı çekip gönderiyorlar, muhtemelen anlık olan bir şey, çünkü kararın kendilerine gelmesini bekliyorlar. Sonrasında dört beş polis gelip yasaklı kitap sattığımızı söylediler, biz de yasaklı kitabımızın olmadığını söylüyorduk. Mandela kitabı için kararın kendilerine 17 Ekim’de tebliğ edildiğini söylediler, fakat bize gelen herhangi bir tebliğ kararı yok. Ayrıca bu kitap neredeyse 10 yıl önce basılan bir kitaptır. Yine yasak dedikleri kitapların satışını yaptığımız esnada satış yapmamıza da izin vermediler. Kitapları alanlara verdiğimizde engel oldular, kararı beklediklerini söylediler” dedi.
‘3 gün boyunca standımız basıldı’
Üç gün boyunca kendilerine baskın yapıldığını kaydeden Bulut, “Her geldiklerinde bir önceki ekipten daha fazla sayıyla geliyorlardı. Üçüncü gün artık savcının talimatıyla arama kararı çıkardılar. Standı aradılar ve her gün bir arkadaşımız gözaltına alındı. İfade deyip önce tutanak tuttular, sonrasında gözaltına aldılar. Onun dışında sürekli göz hapsindeyiz, standımız izleniyor. Amaçları bizim standı kapatıp çıkmamızdı ama biz onu yapmayacağız. Tek bir kitabımız kalana kadar da devam edeceğiz ve fuarda olacağız” şeklinde belirtti.
‘Yayınevimize destek verildi’
Tüm baskılara rağmen hem fuara hem de Aram Yayınevi’ne çok yoğun ziyaretlerin olduğunu ifade eden Bulut, kalan son günde de yoğun ziyaretçi beklediklerini dile getirdi. Bulut, baskı ve baskınlara karşı fuarda bulunan yayınevlerinin kendilerine destek verdiğini sözlerine ekledi.