Sêvê Demir’in öğrencisi Siyajin Buruntekin, kadın kimliğini onunla tanıdığını belirterek, ‘Ne zaman yorulsam, aklıma Sêvê gelir, yoluma devam ederim’ dedi
Şırnak’ın Silopi ilçesinde 14 Aralık 2015 tarihinde ilan edilen sokağa çıkma yasağının devam ettiği 4 Ocak 2016’da abluka altına alınan halka yardım götürmek için ilçeye giden Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Parti Meclisi (PM) üyesi Sêvê Demir, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Kongreya Jinên Azad (KJA) üyesi Fatma Uyar ve Silopi Halk Meclisi Eşbaşkanı Pakize Nayır, Karşıyaka Mahallesi’nden Ofis Mahallesi’ne geçmek isterken, zırhlı araçtan açılan ateş sonucu katledildi.
Katledilen 3 Kürt kadın siyasetçiden biri olan Sêvê Demir, birçok kez gözaltına alındı, işkence gördü ve tutuklandı. Demir, tüm baskı ve sindirme politikalarına rağmen kadınlara ulaşmak ve onları örgütleme konusundaki ısrarından geri adım atmadı. Birçok kadın, Demir tarafından örgütlenerek, kadın çalışmalarına kazandırıldı. Birçoğu da Demir’in mücadelesinden etkilenerek çalışmalardaki yerini aldı.
Onun sayesinde kadın kimliği ile tanıştım
Demir’in mücadelesinden etkilenen kadınlardan Şırnak’ın Silopi ilçesinde yaşayan Siyajin Buruntekin (40), 2005 yılında Ankara’da partisinin kadın kolları eğitim atölyesinde Sêvê Demir’le tanıştı. Buruntekin, eğitim veren mamostelerden (eğitmen) en çok Sêvê’den etkilendi. Kadın kimliğiyle tanışmasında Sêvê’nin büyük rol oynadığını belirten Buruntekin, tanışma sürecini şu şekilde anlattı: “2005 yılında Demokratik Toplum Partisi’nin (DTP) kadın kollarının düzenlediği eğitim atölyesine katılmak için Ankara’ya gittim. 15 günlük bir eğitimdi. Eğitim veren mamostelerin sayısı oldukça fazlaydı. Bu mamostelerden biri de Sêvê’ydi. Bana en farklı gelen oydu. Zaten çok kısa bir sürede herkes onu tanıdı. Kadın kimliğimle tanışmak için oradaydım. Ancak ilk defa ailemden ayrı kalıyordum ve tedirgindim. Bazen duygusallaşıp ağlıyordum. Bu durum Sêve arkadaşın dikkatinden kaçmadı. Eğitim verdiği zaman her fırsatta bana güç ve moral veren konuşmalar yapıyordu. Her anlatımında beni örnek veriyordu. Onun bu ilgisi, bu yöntemi bana güç verdi. Sonra aldığım o güçle eğitime daha fazla katılım sağladım.”
Çok bilgiliydi
Sêvê sayesinde kafasındaki birçok çelişkinin ortadan kalktığını söyleyen Buruntekin, “Sêvê çok bilgili bir öğretmendi. Sêvê’nin değerlendirmelerinden sonra, ‘Sêvê gibi bir kadın olmak için çabalamalıyım’ dedim ve kendimi sorguladım. Yani kendimi sorgulama Sêvê’yle başladı” diye belirtti.
‘Kadın özgürlüğü bedel ister’
Atölyenin ardından onunla birlikte çalışma yürütme fırsatı bulduğunu anlatan Buruntekin, “5-6 yıl geçtikten sonra Sêvê Silopi’ye geldi ve birlikte çalışmalarda yer aldık. Bana, ‘Siyajin arkadaş şimdi sana ilk günkü gibi bakamam ve artık eleştiri ve özeleştiri yapabilmelisin’ dedi. Bizi derinden eleştiren Sêvê arkadaştı. Bu konuda çok hassastı. Eleştiri ve özeleştiri yöntemi çok farklıydı. Eğitimde de hep kadının kimliği üzerinden değerlendirmeler yapardı. Kadının kimliği üzerinden ailemiz ve içinde bulunduğumuz toplumda bize öğretilmeyenleri Sêvê öğretti. O kadar net bir şekilde anlatıyordu ki, anlamamak imkansızdı. Her zaman ‘Kadın özgürlüğü bedel ister’ derdi ve bu hassasiyetle yaklaşırdı” ifadelerinde bulundu.
Sêvê borçluyuz
Mücadele gücünü Sêvê’den aldığını vurgulayan Buruntekin, “Ne zaman, yorulup yeter buraya kadar desem, hep Sêvê aklıma gelir ve mücadele etmeye, yoluma devam ederim. Bugün buradaysam ve burada konuşuyorsam, bu Sêvê’nin emeğidir. Sêvê mükemmel bir mamosteydi. Temas ettiği binlerce kadının ondan etkilediğini biliyorum. Onu anlatmaya sözcükler yetmez. Onunla 12 yıl geçirdik ama bu 12 yılı ne yazacak bir kalem ne de bir defter var. Ona çok şey borçluyuz. Sêvê kadın ideolojisinin öğretmeniydi ve bilge bir kadındı. Bugün kadın çalışmalarında yer alıyorsak Sêvê’nin mücadelesini esas almış olmanın etkisi var” diye konuştu.
Kaynak: MA