2018 Barış Bilirkişi Raporu, Türkiye’ye silah ihracatına ara verilmesi için Berlin yönetimine çağrıda bulundu. Gerekçe olarak Afrin’e yönelik operasyonda uluslararası hukukun çiğnendiği belirtildi
Kısa adı HSFK, BICC, INEF ve IFSH olan Almanya’daki barış ve güvenlik enstitülerin ortaklaşa hazırladığı 2018 Barış Bilirkişi Raporu açıklandı. DW Türkçe servisinin yer verdiği raporda, Türkiye’nin, Suriye’nin kuzeyinde yürüttüğü operasyon nedeniyle uluslararası hukuku çiğnediği ve bunu yapmaya devam ettiği sürece Almanya’nın Türkiye’ye silah ihracatına ara vermesi gerektiği savunuluyor.
“Sonu olmayan savaşlar. Daha fazla diplomasi, daha az silah ihracatı” adıyla yayımlanan raporda, Alman hükümetinin bu operasyon sırasında “yanlış anlaşılmaya mahal bırakmayacak şekilde insan hakları hukuku ihlalleri yaşandığı ve devletler hukukunun ‘şiddet yasağı’ ilkesinin çiğnendiğini” yüksek sesle dile getirmiş olmaması eleştiriliyor.
Gazeteci Deniz Yücel’in tahliyesine de atıfta bulunulan raporda, “Almanya’nın insan hakları ihlalleri konusunda Türkiye’ye olan eleştirilerinden ‘birkaç vatandaşın tahliye edilmesi karşılığında’ feragat etmemesi gerektiği” vurgusu da dikkat çekiyor.
‘Kısıtlayıcı kontrol yasası’
“Alman hükümetinin kısıtlayıcı silah ihracatı kontrol yasası çıkartması” çağrısı yapılan raporda, Yemen’de 2015’ten bu yana devam eden savaşta Alman silahlarının kullanıldığı hatırlatıldı. Taraf olan ülkelere verilen silah ihracatı izinlerinin iptal edilmesi gerektiğinin belirtildiği raporda, Almanya’nın bu ülkelere silah ihraç etmesiyle kısıtlayıcı politikanın ilkelerini ihlal ettiği aktarıldı.
İran’la anlaşmaya destek
Raporda, ABD’nin İran’la yapılan nükleer anlaşmanın iptaline de değinilerek, “ABD’nin anlaşmadan çekilmesinden ötürü uluslararası ilişkilerin göreceği zararın en aza indirilmesi için Alman hükümeti ortaklarıyla birlikte stratejiler belirlemelidir” denildi. Bilirkişi Raporu, 1987’den bu yana düzenlenmektedir.
Dünya iç savaşa gidiyor
Raporda dünya çapında barış ve güvenliğin sağlanması için uluslararası toplumun giderek daha güçsüz bir konumda olduğu belirtildi. “Dünya an itibariyle istikrarlı ve adil bir barış ortamından çok uzakta” denilen raporda, 2012-2015 döneminde dünyadaki iç savaşların sayısının 32’den 51’e çıktığı ifade edildi. Bunun 1945’ten bu yana görülen en yüksek rakam olduğu vurgulandı. 2016’da dünyada 47 iç savaşın sürdüğü ve bu sebepten 102 bin insanın askeri operasyonlarda hayatını kaybettiği, 10 milyonu aşkın insanın da savaş nedeniyle göç ettiği belirtildi.
BERLİN