‘Daha iyi bir hayat, ev ve kent’ taahhüdüyle iş makinelerinin girdiği Fikirtepe, koca bir şantiyeye dönüştü. Mağdur edilen yaklaşık 5 bin hak sahibi konteynırlarda nöbet eylemi yapıyor
Kadıköy Fikirtepe’de, 2011’de başlayan “Kentsel dönüşüm” binlerce insanı mağdur etmeye devam ediyor. “Daha iyi ve değerli bir ev, geniş yollar, bol yeşillik ve Haziran 2018 teslim” taahhüdüyle mülkleri ellerinde alınan Fikirtepeliler, ne evlerine kavuşabildi ne de bu süre içerisinde ödeneceği belirtilen kira bedellerini alabildi. 2016 yılında yıkımın başladığı semtte bazı faaliyetler dururken, bazılarına da hiç başlanmadığı için yaklaşık 5 bin kişi çeşitli mağduriyetler yaşıyor. Ekonomik krizin etkisiyle daha çok geçim sıkıntısı çeken dar gelirli ailelerin birçoğu, düşük ücret veya emekli maaşı ile ayakta durmaya çalışıyor. Taahhüt edilen tarihte evleriniteslim alamadıkları için inşaat alanında çadır kurarak nöbet tutan aileler, kış koşullarından kaynaklı nöbetlerini alanda bulunan konteynırda sürdürüyor. Bir yandan yarım kalmış yüksek katlı işyeri ve rezidanslarla şantiye alanına dönmüş semtte, yaklaşık 20 bin kişi de altına imza koydukları anlaşmadan kaynaklı ev ve işyerlerinde tadilat yapamıyor.
‘Evim vardı, şimdi muhtacım’
Mezopotamya Ajansı’na konuşan semt sakinlarinden 72 yaşındaki Şahhanım Şimşek, bundan 3 yıl önce 3 katlı evinin olduğunu ve her ay gelen kira paralarıyla yaşamını rahatlıkla sürdürdüğünü dile getirdi. “Eşimi kaybettim. Yalnız yaşıyordum. ‘Evinizi mecbur vereceksiniz.Karşılığında yeni ev yapacağız. 4 daire vereceğiz’ dediler. Biz de imza attık. Evim yıkıldı. Yenisini yapmadılar. Bakanlığa başvurduk. Her yere muhtaç oldum şimdi.Kızlarımın yanında kalıyorum. Eziyet çekiyoruz. Bizi mahvettiler” diye belirtti. Araştırma ve geliştirme (Ar-Ge) üzerine çalışan Orhan Çankaya da, “Herhangi bir muhatap bulamıyoruz. Çözümsüzlük var. Hukuk nerede kaldı?” diye tepki gösterdi. Evinin olduğu arsada yaz boyu çadırda nöbettutan Zeynep Düzgünoğlu (60), şimdi konteynırda sürdürdüğü nöbetine ilişkin, “Terzilik yaparak hem çocuklarımı okutup hem tek katlı bir ev yapmıştım.İki sene imza atmadık. Biz imza atmayınca Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ‘kamulaştıracağız’ dedi.Kamulaştırma celbi geldiği için imza atmak zorunda kaldık. Şimdi ne kira yardımı var ne de karşımıza çıkıyorlar” diye konuştu. ‘Uyardık, ciddiye alınmadı’ FikirtepeKentsel Dönüşüm Dernek Başkanı Yasin Bektaş da, 2011-2012 yılında müteahhitlerin piyasanın hareketliliğini göz önüne alarak komisyon kazanma derdiyle bu projeye girdiğini, herhangi bir teminat, güvence veremeyen, iş kabiliyeti olmayan firmaların projede yer aldığını savundu. O dönem 6 kez Bakanlığa rapor sunarak bu konuda uyarılarda bulunduklarını fakat ciddiye alınmadıklarını belirten Bektaş, “Burada binlerce insan mağdur edilmiştir. Bakanlık her türlü uyarımıza rağmen hiçbir şekilde buranın kontrolünü sağlamamış, çözüm üretmemiştir. Burada kentsel dönüşümden sonra ciddi toplumsal travmalar yaşandı” dedi.
İSTANBUL