DEM Parti Engelliler Komisyonu tarafından hazırlanan Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Daire Başkanlığı Yönetmeliği’ne dair lansmanda konuşan Eş Genel Başkan Tuncer Bakırhan, ‘Sizinle eşit yurttaşlar olarak, erişebilir hizmetlere sahip olduğunuz bir Türkiye mücadelesini birlikte yürüteceğimizin sözünü vermek istiyorum’ dedi
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Yerel Yönetimler Kurulu ile Engelliler Komisyonu tarafından hazırlanan Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Daire Başkanlığı Yönetmeliği’ne dair lansman düzenlendi. Lansmana, DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, belediye eşbaşkanları ile kurum temsilcileri katıldı.
Lansmanda konuşan Tuncer Bakırhan, savaş ve çatışmaların engellilerin yaşamını kolaylaştıran alanları da tahrip ettiğini belirtti. Tuncer Bakırhan, “Savaşın kendisi sadece katliam değil, aynı zamanda engelli nüfusun artması ve onlara ayrılan kaynakların ortadan kaldırılarak iyi olmayan şartlarda yaşamlarını devam ettirmelerini sağlıyor. Onun için savaşa karşı olmalıyız. Onun için savaş yerine diyalog ve müzakere ile sorunların çözümü savunmalıyız. Savaş sadece yaşanılan ülkeyi, orada yaşayan halkları, inançları ve farklılıkları etkilemiyor; bir bütünen aslında dünyanın kendisini, coğrafyasını, havasını, suyunu, kaynaklarını etkiliyor. Umarım Amed’de yaptığımız bu kıymetli ve değerli çalıştayın sonuçlarında yine bu yok edici savaş ve çatışmalara karşı güçlü ortak bir irade ortaya koyarak sonuçlarını yansıtırız” diye belirtti.
‘Bütçeden engellilere yüzde 1,2 pay ayrılıyor’
Sistemin engellilerle de mücadele ettiğini ve savaştığını söyleyen Tuncer Bakırhan, konuşmasına şöyle devam etti:
“Bir ülke düşünün 10 milyona yakın engelli var. Bu, nüfusun yüzde 12’sini oluşturuyor. Fakat toplumun yüzde 12’sini oluşturan engelliler ile onların yaşamlarını kolaylaştıracak onları eşit yurttaşlar olarak yaşamlarını rahatlatacak onlara bir gelecek vadedecek maalesef açılımlar, yasalar yok. 10 milyon engelli var, toplumun yüzde 12’sini oluşturuyor. Bütçeden engellilere yüzde 1,2 pay ayrılıyor. Onun da nerede nasıl kullanıldığı sanırım bilen yok. Bütçeden başta Diyanet İşleri Başkanlığı, savunma ve güvenlik olmak üzere devasa devasa rakamlar ortaya konulurken; maalesef toplumun yüzde 12’sine neredeyse her birimizin ailesinden bulunan akrabamız olan siz değerli kıymetli yurttaşlara yönelik maalesef ciddi bir yaklaşım yok.
DEM Parti’yi klasik bir paranteze sıkıştırarak, sadece kimi meselelerle ilgilenen bir parti olarak gösterenlere de engelliler konusunda yaptığımız çalışma, atılım bugün burada gerçekleştirdiğimiz bu kıymetli önemli çalışma çok değerlidir. Bundan sonra da sizlere söz veriyoruz; Kürdün, kadının, Alevinin, ötekinin, mültecinin yanında olduğumuz kadar hatta ondan daha fazla sizinle birlikte sizinle eşit yurttaşlar olarak, erişebilir hizmetler sahip olduğunuz bir Türkiye mücadelesini birlikte yürüteceğimizin sözünü vermek istiyorum.
‘Türkiye BM Engelli Hakları Sözleşmesi’ne imza atmıştı’
Türkiye Cumhuriyeti Devleti, Birleşmiş Milletler (BM) Engelli Hakları Sözleşmesi’nin altına imza atmış ama gerekleri diğer meselelerde olduğu gibi yerine getirilmiyor. Nasıl ki AİHM kararlarının altına imza atıyor ama tanımıyorsa; engelli hakları sözleşmesini de tanımıyor ya da gereklerini yapmıyor. Engelli yurttaşlarımızı işsiz, erişebilir hizmetlerden mahrum bırakacaksın, utanmadan 3 Aralık’ta da maşallah herkes sıraya giriyor engelli gününü kutlamak için. Ama 365 günde acaba engelliler ne yapıyor, nasıl yaşıyor, bir gelişme sağlandı mı? Bu bütçenin bir bölümünü bu yurttaşlarımızın hizmetine nasıl sunarız nasıl onların yaşamlarını kolaylaştırırız gibi bir çalışma maalesef yok. Bu konuda da duyarlı olacağız. Sürekli engellilerin durumunu onlara hatırlatacağız. Türkiye’yi, BM Engelliler Sözleşmesi’nin altındaki imzaya uyması çağrısı yapıyoruz. Hiç olmazsa buna uysunlar. Burada sadece Kürt yok, Türkiye’nin bütün bireyleri var. Kürtler olunca biraz mesafeli yaklaştıkları için bunu söylüyorum.
‘İşaret dilinin statüye kavuşmasını savunacağız’
Biz anadili savunan, hangi etkin grup olursa olsun kendi anadilinde eğitim görmesini, anadilinin yasal bir zemine kavuşturulmasının mücadelesini veriyoruz. Biz arkadaşlarımızla birlikte işaret dilinin de yasal bir statüye kavuşmasını savunacağız. 12 milyon insanı ilgilendiren bir grup insanın iletişim kurduğu ve onun üzerinden yaşamını idame ettirdiği işaret dili konusunda da iktidara da çağrı yapıyorum. Duyarlı olunmalı, bu bir statüye kavuşturulmalıdır.
‘Engelli bireyler biran önce atanmalıdır’
Atama bekleyen engellileri biliyoruz. Atama bekleyen engellilere gelince tasarruf tedbirleri akıllarına geliyor. Suriye’de maaşlı askerlere akan paralar kimsenin aklına gelmiyor. Garantili geçiş yolları, havaalanları ve köprülerine dolarla verdikleri paralar onların aklına gelmiyor, 5 yıldızlı lüks otomobillerden tasarruf etmek akıllarına gelmiyor; sıra engelliye gelince tasarruf tedbirleri var. Sıra belediyelerimizin engelliler hakkında bir hizmet yapmasına geldiği zaman tasarruf tedbirleri akıllarına geliyor. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Mercedesini yenileme biraz oradan tasarruf et. Ama maalesef işçi, emekçiye engelliye, ezeline gelince tasarruf tedbiri oluyor. Atama bekleyen engellilerin sorunları bir an önce çözülmelidir. Hatta eğer atama yapılacaksa en pozitif ayrımcılığın yapılacağı alan bence burasıdır.
‘Engellilerin emekli olmaları da zorlaştırılıyor’
Engellilerin emekli olmaları da zorlaştırılıyor. Sizinle ne sorunları var bilmiyorum ama Allah onlara göstermesin diyelim. Emekli meselesinde de tam tersine ayrı bir parantezin açılması gerekiyor. Daha rahat ve çabuk emekli olmalarını sağlayacak, yaşamlarını idame ettirecekleri bir çalışmaya ihtiyaç var. Bir ÖTV muafiyeti var, AKP iktidarının temel gündemi odur. Ya bir araç hakkı tanımışsın oradan da vergi alma, ÖTV alma ne olacak kıyamet mi kopacak? Şimdi onunla uğraşıyorlar. Özel Bakım merkezleriyle ilgili doğru dürüst bir denetim yok. Buradaki yurttaşlarımız ne yaşıyor mutlular mı? Bunun da bir denetime kavuşturulması gerekiyor. Orada engelli yurttaşlarımızın rahat bir şekilde yaşamlarını sürdürmeleri için onlara da devlet destek sunmalıdır. Onların da iyi hizmet sunması için onların alt yapılarını oluşturacak bir çalışmanın yapılması gerekiyor.
Belediye başkanlarına çağrı
Belediye eşbaşkanlarımız burada. Belediyelerimize tekrar sesleniyoruz; hizmetler erişebilir olmalı. Belediyelerimizin işi gücü bu olmalı. Kaldırım yaparken yol, üst ve alt geçitler yaparken; kültürel sanatsal faaliyetleri yapacak mekanlar yapılırken en başta düşünülmesi gereken engelliler buraya erişebilir mi? En öncelikli durum budur. Statü önemlidir hayatın üzerinde olup olmaması önemlidir ama en az onlar kadar bu mekana engelliler erişebilir mi gündemde olmalıdır. Bizim belediyelerimizin engelli daire başkanlıkları kurmaya başladı. Çok önemlidir. Tam daire başkanlıkları kurmaya başladık yine rahatsız oldular. Sadece büyükşehirlerle yetinmeyecektik şimdi illerde de engelli daire müdürlükleri oluşturmaya çalışıyoruz. İnşallah önümüzdeki dönem ilçeleri de buna katacağız. Emin olun kayyım atasalar da bu sizin için yapılan çalışmaları engellemeye çalışsalar da biz buna izin vermeyeceğiz. İnşallah bütün belediyelerimizde engelli yurttaşlarımızın yaşamını kolaylaştırıcı eşit bir şekilde yaşama katılımlarını sağlayacak çalışmalara hep birlikte imzalar atacağız.
Burada yapılan lansman sadece bu salon ile sınırlı değil. Bir zihniyet devrimine aynı zamanda da katkı sunacaktır. Biz bir çalışmayı yaparken onunla ilgili bir tanıtım yaparken aynı zamanda bütün yerelde yaşayan yöneticilerin insanlarımızın da bu konuda duyarlı olması için bir çalışma yürütüyoruz. Bu lansman burada kalmayacak. Eşbaşkanlarımızın tanıtacağı lansman her bireyin evine girecek, engelli meselesi anlatılacak, engellilerin yaşadığı zulüm anlatılacak. Engellilerle nasıl eşit yurttaş olarak yaşayabileceğimiz konusunda zihniyet devrimi, zihniyet çıtasını yukarı çıkartacak bir çalışma yürüteceğiz. Bu tür şeyle çok değerlidir. Bizim belediyeleri yol ve kaldırıma sıkıştıramadıklarını onlar da çok iyi biliyorlar.
‘Bağımsız yaşam hakkı bizim boynumuzun borcudur’
Biz ihale belediyeciliği, rant belediyeciliği yapmıyoruz. Biz engelliler nasıl rahat yaşar, nasıl yaşamını rahatlatırız belediyeciliği yapıyoruz. Biz belediye kaynaklarını yerelde yaşayan bütün sınıflar, kimlikler için nasıl adil ve eşit bir şekilde hizmete dönüştürürüzün mücadelesini veriyoruz. Engellilerin bağımsız yaşam hakkı bizim boynumuzun borcudur. Sizin bağımsız bir yaşam sürmeniz için elimizden gelen her şeyi belediyelerimizle yapacağız. Bakın Türkiye’de büyük partiler var. Ağızlarını açtıkları zaman bir sürü geçmişe göndermeler yapıyorlar. Şu ana kadar engelli manifestosu açıklayan tek parti bizim partimizdir. Bir engelli manifestoları yok. İktidarın bile yok. Ama DEM Parti’nin var. Engellilerin partisi DEM Parti olacak. Birlikte daha iyi çalışmalar çıkaracağız, daha güzel çalıştaylar ve çalışmalar yapacağız. Birlikte mücadele edeceğiz. Bu temennilerle Türkiye’nin dört bir tarafından buraya gelmiş engelli kardeşlerimizi yurttaşlarımızı saygıyla selamlıyorum.”
Bakırhan’ın konuşması ardından Amed Büyükşehir Belediye Eşbaşkanları Serra Bucak ve Doğan Hatun, hazırlanan Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Daire Başkanlığı Yönetmeliği’ni tanıttı.
‘Kayyımlar çalışmaları durdurdu’
Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan’ın ardından Amed Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Serra Bucak konuştu. 8 yıllık kayyım tahribatına rağmen kapsamlı bir yönetmelik hazırladıklarını belirten Serra Bucak, yollarının uzun olduğunu ve bu çalışmanın bir başlangıç olduğunu dile getirdi. Serra Bucak, “Her zaman engelli hakları, engellilerin erişimi, engellilerin yaşamda var oluşu ve söz kurması üzerinden aslında yeni bir dili, yeni bir yaşamı bizler mümkün kılalım diye umut ediyoruz ve bunu yapacak gücümüz de var” diye belirtti.
Daha sonra yerine kayyım atanan Mêrdîn (Mardin) Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Devrim Demir konuştu. Engelli Daire Başkanlığı sürecini birlikte ördüklerini söyleyen Devrim Demir, kayyım atamalarıyla yürütülen çalışmaların durdurulduğunu kaydetti.
Konuşmanın ardından hazırlanan yönetmeliğin sunumu Amed Büyükşehir Belediye Eşbaşkanları Doğan Hatun ve Serra Bucak, Wan Büyükşehir Belediye Eşbaşkanları Abdullah Zeydan ve Neslihan Şedal yaptı.
Tutum belgesi açıklandı
Yönetmenliğin sunumu ardından tutum belgesi açıklandı. DEM Parti Demokratik Yerel Yönetimler Kurulu Eş Sözcüsü Canan Kebenç Özkan tarafından açıklanan tutum belgesinde, engelli kamu hizmetleri ve programlarını; engelli meclisleri ve temsilcileri ile birlikte periyodik olarak yaptığı çalışmalarla belirlenmesi, engellilik alanında faaliyet gösteren diğer kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapılmasının kararlaştırıldığı vurgulandı.
‘Engellilerin bağımsız yaşam hakkı’
Belediyelerdeki tüm hizmet birimlerinin, eğitim ve hizmet materyallerinin, internet sitelerinin, binalarının, toplu taşıma araçlarının, yol, geçit, kaldırım ve diğer yaşam alanlarının erişilebilir ve evrensel tasarıma uygun olmasını sağlanmasının da karar altına alındığını kaydeden Canan Kebenç Özkan, şöyle devam etti:
“Hizmet sınırlarında yaşayan tüm engellilerin demografik bilgilerini, kesişimsellik ilkesine göre ayrıştırılmış verileri tespit etmesi ve sunulacak hizmetleri veri esaslı sunması, hizmet sunarken tüm engel gruplarına ulaşabilmek amacıyla işaret dili, ADIS (alternatif ve destekleyici iletişim sistemleri) vb. iletişim kanallarını kullanması ve bu amaçla gerekli ekipman ve personel desteğini sağlaması, yasal istihdam kotasını yeti farklılıklarını gözeterek istihdam sağlaması ve bu mekanizmaların geliştirilmesi amacıyla faaliyet yürütmesi kararlaştırıldı. Periyotlarla tüm personeli için engelli hakları, engellilere yönelik olumlu tutum ve davranış, engellilerin hizmetlere erişimi vb. konularında eğitim çalışması yürütmesi, sağlamcılığın azaltılması amacıyla kamuoyu oluşturma çalışmaları yürütmesi, silahlı çatışma halleri, acil insani durumlar, deprem ve diğer doğal afetlerdeki risk durumlarında engellilerin korunması ve güvenliğinin sağlanması için insancıl hukuk ve uluslararası insan hakları hukuku gereği ilgili tedbirleri alması ve engellilerin bağımsız yaşam imkanlarını çoğaltmak amacıyla gerekli mekanizmaları desteklemesi kararları yer aldı.”
Kaynak: MA