Amed Büyükşehir Belediyesi bünyesinde kurulan Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Dairesi Başkanlığı’nın engellilerin hakları konusunda somut bir adım olduğunu belirten engelli örgütleri, bunun örnek oluşturacağını kaydetti
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Demokratik Yerel Yönetimler Kurulu, Engelliler Komisyonu ile Amed Büyükşehir Belediyesi Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Dairesi Başkanlığı, dün “Yerel yönetimlerde engelli politikaları ve uygulamaları” çalıştayı düzenledi. Çalıştaya, çok sayıda siyasetçi, sivil toplum örgütü temsilcisi, akademisyen ve gazeteci katıldı. Ayrıca katılımcılar arasında engelli yurttaşların kurduğu sivil toplum örgütü temsilcileri de yer aldı.
Engelli örgütleri temsilcileri, belediye bünyesinde kurulan Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Dairesi Başkanlığı’nı ve çalıştayı değerlendirdi.
‘Tüm kapılar açıldı’
Engelsiz Bileşenler Federasyonu Başkanı Abdulmecit Yılmaz, engelli hakları alanında çalışan tüm derneklerin çalıştayda bir araya geldiğini belirterek, çalıştayın tüm insanlara güzel bir temel oluşturması istediklerini belirtti. Amed İşitme Engelliler Spor Kulübü Başkanı Sait Elinç, Amed Büyükşehir Belediyesi ve yerel yönetimlerin engelliler için bütün kapıları açtığını ifade etti.
‘Belediyenin çalışmalarını destekliyoruz’
Amed Bedensel Engelliler Derneği Başkanı Ömer Askan da Büyükşehir Belediyesi Başkanlığınca Amed engelliler için düzenlenecek etkinlik ve çalışmaların devamını beklediklerini söyledi. Çalıştayda engelli yurttaşların sorunlarının gündeme geldiğini aktaran Ömer Askan, “Amed Büyükşehir Belediyesi bünyesinde kurulan Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Dairesi Başkanlığının önemi bir kez daha arttı. Özellikle Amed Büyükşehir Belediyesi ve DEM Parti’li başkanların bu konudaki çabalarını büyük bir gurur ve sevgiyle destekliyoruz” ifadelerini kullandı.
Engellilik manifestosu
Solfasol Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Onur Yılmaz, 20 yıla yakın zamandır insan hakları alanında çalışan biri olarak HDP döneminden beri aktif olarak yerel yönetim çalışmalarını takip ettiğini dile getirdi. DEM Parti’nin seçim sürecinde yayınladığı Engellilik Manifestosu’nu hatırlatan Yılmaz, söz konusu metnin çok önemli ve çığır açan bir metin olduğunu kaydetti. Manifestonun Kürt siyasetinin dünya siyasetine armağan ettiği eşbaşkanlık gibi önemli bir perspektif sunduğunu dile getiren Yılmaz, çalıştaya, yürütülen tartışmaları öğrenmek ve katkı sunmak amacıyla katıldığını söyledi.
İnsan hakları kentleri üzerine çalıştığını ifade eden Onur Yılmaz, “Engellilik Manifestosunda yazan sağlamcılık ideolojisine karşı geliştirilmeye çalışılan insan hakları temelli ideolojide insan hakları kentlerinin nasıl oluşabileceğini de öğrenmeye çalışıyorum. Lansmanda yayınlanacak yönetmeliği de merakla bekliyorum. Bu durum lafta kalmayan icraata dönüşecek uygulamaya doğru ilerliyor. Pek çok yerel yönetim için örnek oluşturacak. Bunu tartışmaya başlamanın heyecanını duyuyorum” diye konuştu.
Engellilerin kaliteli yaşam sürmesi
Altı Nokta Körler Derneği temsilcisi ve DİSK Emekli Sen Engelliler Komisyonu Başkanı Ufuk Gürbüz, yerel yönetimlerin asli görevlerinin engelliler, kadınlar ve çocuklar için kaliteli ve konforlu yaşam sunmak olduğunu söyledi. Amed Büyükşehir Belediyesi’nin “Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Dairesi Başkanlığı” kurarak bunu somut olarak ortaya koyduğunu ifade eden Ufuk Gürbüz, “Anlıyoruz ki insanın kent içerisindeki yaşamını önceliyor. Kent içerisindeki yaşamın önceliği demek, diğer asli görevlerde de doğru işler yaptığı anlamına geliyor. O açıdan çalıştay çok önemli. Daire Başkanlığı demek bütçe demek, alt birimleri oluşturmak demektir. Amed’de bir engellinin nereye gidebileceğini bilmek demek. Bu çok somut bir yerel çalışma” şeklinde konuştu.
‘Çok şey öğrendim’
Akademisyen Ceren Sözeri ise, ilk kez böyle bir toplantıya katıldığını belirterek çalıştaya çok büyük bir hevesle geldiğini dile getirdi. “Medyada engellilere yönelik ayrımcılık” üzerine çalıştığını aktaran Ceren Sözeri, “Bir yerel yönetimin bu konuyu bu ciddiyetle ele almasının çok önemli olduğunu düşünüyorum. Çalıştayı başka toplantılarla kıyasladığımda hem çok farkında, sorunlarla beraber çözüm önerilerinin de sunulduğu, dil konusunda birbirinin uyarıldığı çok verimli bir toplantı oldu. Kendi adıma çok şey öğrendim. Anladığım kadarıyla belediye bunu katılımcı bir yöntemle yapmaya çalışıyor. Bunun çok faydalı olduğunu düşünüyorum. Umarım daha da yaygınlaşır” diye belirtti.
Kaynak: MA