Çamlıbel Balıkçı Barınağı’nda deniz kirliliğinin nedenleri ve çözümü noktasında yapılması gerekenler kamuoyuyla paylaşıldı
Küresel Farkındalık Girişimi Sahil Temizleme Kampanyası (EU Beach Cleanup) kapsamında, ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü ve Mersin Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle düzenlenen etkinlikler kapsamında Çamlıbel Balıkçı Barınağı’nda deniz kirliliğinin nedenleri ve çözümü noktasında yapılması gerekenler kamuoyuyla paylaşıldı. ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyelerinden Dr. Korhan Özkan, nehir kenarlarındaki ekosistem tahribatının besin emisyonlarını etkilediğini, kıyılara gelen her türlü kirliliğin yükü artırdığını söyledi.
Endüstriyel atıklar büyük tehdit
Prof. Dr. Barış Salihoğlu Akdeniz havzasının dünyadaki iklim değişiminden en fazla etkilenecek üç havzadan biri olduğunu dile getirdi. Dr. Mustafa Mantıkçı ise Seyhan ve Ceyhan nehirleriyle diğer küçük nehirlerin Mersin Körfezine döküldüğüne dikkat çekerek, “Adana ve Mersin’den gelen endüstriyel atıklar, evsel atıklar ve aynı zamanda Çukurova’nın gübrelemeden kaynaklanan tarımsal yükün sularla nehirler aracılığıyla denize gelmesiyle denizlerimiz büyük tehdit altında” dedi.
İnsan sağlığı ve ekonomi
Açıklamada, bölgedeki ısınmanın ve bunun ötesinde de kuraklaşmanın tüm diğer bölgelerden daha yüksek olması beklendiği vurgulanan belgeselde denizlerdeki tehditler aktarıldı. Marmara denizinde İzmir körfezinde yaşanan kirlilik, balık ölümleri hatırlatılarak önümüzdeki süreçte Mersin’in de içinde bulunduğu Akdeniz’i bekleyen tehlikelere değinildi. Deniz canlılarını, insan sağlığını ve denizlerden elde edilen ekonominin nasıl etkilenebileceği belirtildi.
EKOLOJİ SERVİSİ