15 yıl önce İzmir Gaziemir’e gömülen nükleer atıklar bakanlık tarafından Soma’da yaktırılıyor
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Pankobirlik tarafından pancar üreticisinin parasıyla satın alınan Soma Termik Santrali’ne çevre mevzuatına uymayan baca gazı değerleri nedeniyle ceza kesti. Bakanlığın açıklamasına göre 11 Kasım’daki denetimlerde santralin üç bacasında çevre mevzuatında belirlenen baca gazı sınır değerlerinin aşıldığı tespit edildi. Santral işletmesine 1 milyon 393 bin 755 lira idari para cezası kesilirken konuyla ilgili adli süreç başlatıldı. Diğer yandan aynı bakanlık İzmir Gaziemir’deki radyoaktif atıkları Soma’da yaktırıyor.
‘Sözlerimiz havada kaldı’
Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Mimar Ferdi Zeyrek, Soma Termik Santrali’nin önünde basın açıklaması yaptı. Soma Belediye Başkanı Sercan Okur ve kalabalık grupla birlikte basın açıklaması yapan Başkan Zeyrek, Soma’nın havasını kirletenlere karşı yurttaşların yanında olmaya devam edeceklerini belirterek, “Bugün, Soma Termik Santralı’nın önündeyiz. Geçtiğimiz aylarda yine buradaydık. Buradan Soma Termik Santralı’na şöyle bir uyarıda bulunmuştuk. Demiştik ki filtrasyon sistemlerinizi yenileyin, artık Soma’nın havasını kirletmekten vazgeçin ama maalesef bu sözlerimiz daha öncekiler gibi havada kaldı” dedi
Santral para kazanamıyormuş
Başkan Zeyrek, “Bugün artık daha güçlüyüz, bugün hepimiz buradayız ve artık Soma’da biz kirli hava istemiyoruz. Burada Torku yetkilileri diyor ki ‘Biz para kazanamıyoruz’. Para kazanamaması hemşehrilerimin havasını kirletebileceği anlamına gelmez. Eğer ki gerekli koşulları sağlamazsa ilerleyen günlerde bu eylemimiz daha farklı bir şekilde devam edecektir” ifadesini kullandı.
‘Sermaye mi insan mı?’
Başkan Zeyrek konuşmasının devamında, “Manisa’da yaşayan herkesin hak ettiği hayat şartlarının sağlanabilmesi için, bu tür çevre felaketlerinin önüne geçmek adına her zaman alanlarda olacağım. Hep şunu söyledik. Sermaye mi, insan mı? Her zaman için insan. Ama bunlar sağlanmazsa da bizim yaptırımlarımız da artık çok daha sert bir şekilde olacaktır. Ben, her zaman için Somalı hemşehrilerimin yanındayım. Onların bu haklarını elinden alanların da her zaman için karşısında olduğumu yüksek sesle bir kez daha vurgulamak istiyorum” diye belirtti.
Her türlü atık yakılıyor
Çimento fabrikaları ve termik santraller ‘bedava yakıt’ elde ettikleri her türden atıkları ‘yeşil enerji’ iddiasıyla yakmakta. İktidarın atık yakma tesisleri yanında termik santraller ve çimento fabrikaların da atık yakmasını çıkardığı yönetmeliklerle sağlandı. Nükleer yani radyoaktif atıklar yakılması sonucu radyoaktif etkisinin hiçbir biçimde azalmadığı bilinmektedir. Yakılan her şey havaya karışırken, nükleer atıklardan kurtulabilme çözümü bulunabilmiş değildir. Buna karşın yakılan nükleer atıklar yani radyoaktif atmosfere karışarak radyasyon kirliliğini çok daha geniş alanlara yayılmasına yol açar. Bakanlık, gizli tuttuğu anlaşma sonucu nükleer atıkların neden olduğu radyasyonu çok daha geniş alana yayarak göz önündeki Gaziemir nükleer atıktan kurtulmak istediği anlaşılırken, yapılan şey Soma halkını da radyasyona boğmaktan başkaca bir şey değildir.
Pankobirlik’ten Çiftçiye ihanet
Pankobirlik, kurduğu enerji dairesiyle Soma Termik Santral ve Kangal Termik Santralini iktidarın adreslemesiyle satın alırken, bu alım birliğe üye olan çiftçilerin aşından arttırıp ödedikleri ile gerçekleştirdi. Konya, pancar üretiminin en çok yapıldığı bölgedir. Konya’daki gelişmeler tarım yerine enerji üretiminin ikame edildiğini bizlere gösteriyor. Diğer yandan şeker fabrikalarının satışını seyreden Pankobirlik, ithal şekerin kapısının açılmasını sağlamıştır. 27 Mayıs 2022 Tarihinde Resmi Gazete de yayımlanan kararla, 15.10.2022 tarihine kadar kamış veya pancar şekeri için sıfır gümrük vergisi ile 400.000 bin ton şeker ithalatı yapılırken ve şeker fabrikaları satılırken Pankobirlik sessizliğe gömülmüştü.
Konya enerji bölgesi oldu
Pankobirlik, termik santral alımı ile enerji üretiminde büyüyeceğiz iddiaları çiftçiye ihanet etmek olarak niteleniyor. Konya pancar üretiminin en çok yapıldığı bir bölge ve Pankobirliğin merkezi de burada. Konya’daki gelişmeler tarım yerine enerji üretiminin ikame edildiğini bizlere gösteriyor. Enerji üretimi amaçlı organize sanayi bölgesinin ve güneş tarlası projelerinin varlığı gelecekte neler yaşanacağının açık göstergeleridir. Yeraltı suları ve bölgedeki göl ve göletler enerji şirketlerine ve su şirketlerine tahsis edilme süreci yaşanırken, pancar üreticisinin temel ihtiyacı olan suların el değiştirmesine seyirci kalan Pankobirlik, çiftçinin parasıyla Soma ve Kangal Termik Santrallerini almıştı.
İzmir’in Çernobili
İzmir’in Çernobil’i olarak anılan Gaziemir’deki eski kurşun fabrikasının 70 dekarlık arazisine gömülü nükleer atıklar 15 yıldır bölgedeki halkı zehirledi. AKP iktidarı 15 yıl boyunca izlemekle yetinirken, tepkilerin artması sonucunda 2023 yılı ağustos ayında atıkların temizliğine başlanacağı ve 2024 Haziran ayında bitirileceği belirtilmişti. Normal değerin 7 bin 291 katı oranında radyasyon yayan radyoaktif atıkların yol açtığı toprak, hava ve su kirliliğinin tespiti ve bu atıkların halk sağlığına etkilerinin araştırılmadığı atık sorununu çözeceğini iddia eden Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, nükleer atıkları Soma’da yaktığı öğrenildi.
EKOLOjİ SERVİSİ