Bursa Ovası, sanayiye ve rantsal imara kurban edilirken, kent susuz bir geleceğe doğru ilerliyor
Evliya Çelebi’nin sudan ibaret bir kent olarak tasvir ettiği Bursa susuz bir geleceğe doğru hızla ilerliyor. Dünyanın sayılı ovalarından biri olarak nitelenen Bursa Ovası, sanayiye ve rantsal imara kurban edildi. Uludağ ise yağmacılar elinde adeta yok oluşa sürüklenirken, Bursa’da yaşanan susuzluğun nedeni iklim değişikliği olmadığı açıkça izlenmekte. Uludağ’ın tüm kaynak suları su şirketlerine kaynak noktasından başlayarak peşkeş çekilirken, onlarca sanayi bölgesi kurulu olan Bursa’daki sanayi kirliliği Uludağ’ı asit yağmurları ile tanıştırdı.
Uludağ susuz yeraltı kuru!
3 milyonu aşan nüfusuyla büyük bir metropole dönüşen Bursa ısınırken bundan en çok Uludağ nasibini aldı. Akarsuları akmaz olan Bursa’da dereler sanayi atık kanallarına dönüştü. Tüm bunlar yaşanırken Bursa’ya ve Uludağ’a kar yağmaz hale gelirken, Bursa’da susuzluk baş göstermeye, sanayinin yeraltından çektiği sular nedeniyle beslenemeyen yeraltı suları da 500-600 metre derinlere çekilerek kurumaya başladı. Bursa’da kar yağışları ve yağmurlar azalırken barajlar ise susuz kalmaya başladı.
Barajlarda su yüzde 12,7
Yerel düzeyde ortaya çıkan kuraklığın küresel boyutta süren kuraklıkla birleşmesiyle sonbahar yağmursuz geçti. Bursa’da barajlardaki su oranları, her yıl gerilerken bu yıl geçen yıla göre ancak yüzde 30’u kadar yağış aldı. Aralık ayına girildiği günlerde daha önce yaşanmamış düşük seviyeler ortaya çıktı. Geçen yıl 4 Aralık’ta Bursa’nın içme suyu ihtiyacını sağlayan Doğancı Barajı’nda doluluk oranı yüzde 71, Nilüfer Barajı’nda ise yüzde 38 ve ortalama doluluk oranı ise yüzde 54,5 olarak ölçülürken, bu yıl iki barajın ortalama doluluk oranı yüzde 12.7’e düştü. Yetkililer, su kullanımı konusunda yurttaşları tasarruflu olmaları konusunda uyarısında bulundu.
EKOLOJİ SERVİSİ