Kuzey Kutup Denizi’ndeki buz kaybının 2030 yılı civarında gerçekleşeceği beklenirken, yeni veriler buzsuz bir günün 2027 yazı sonlarında gerçekleşebileceğini ortaya koyuyor
Nature Communications dergisinde yayınlanan çalışmada yer alan bilim insanları, insanların sera gazı emisyonlarını nasıl değiştirdiğinden bağımsız olarak, Kuzey Kutbu’nun ilk buzsuz gününün artık kaçınılmaz ve geri döndürülemez olduğunu söylüyor. Arktik Okyanusu 16 milyon kilometrekareden daha geniş bir alanı kaplıyor. Donmuş deniz suyu katmanları kış ayları boyunca dramatik bir şekilde birikerek Mart ayında zirveye ulaşan ve Eylül ayında eriyen kalın bir buz örtüsüne dönüşmektedir. Ancak son yıllarda bu duruma daha az rastlanmaktadır.
İklimin devrilme noktası
Deniz buzu, uydu görüntülerinin – Taramalı Çok Kanallı Mikrodalga Radyometre ya da ‘SMMR’ – Arktik deniz buzunun büyümesini ve geri çekilmesini kaydetmeye başladığı 1978 yılından bu yana her on yılda yüzde 12’den fazla azaldı. Bu da her yıl 80.000 kilometrekarelik bir alana tekabül ediyor. Kabaca Avusturya ya da Çek Cumhuriyeti büyüklüğünde. Bilim insanları “buzsuzluğu” deniz buzu alanının kısa bir süre içinde bir milyon kilometrekarenin altına düşmesi olarak tanımlıyor ve bu da iklim krizine dair bir devrilme noktası olarak kabul ediliyor. Çalışmaya göre, Arktik Okyanusu’nun düzenli olarak buzsuz kalması halinde, bu durum en kuzeydeki denizin kırılgan ekosistemini, “kutup ayılarından hayati önem taşıyan zooplanktona” kadar her şeyi, önemli ölçüde etkileyebilir.
EKOLOJİ SERVİSİ