Devletlerin politikalarından kaynaklı Wan-İran sınırında 3 mültecinin hayatını kaybettiğini belirten avukat Şafak Bozkurt, ‘Sınırlarda son dönemde gittikçe artan geri itme ve geri gönderme uygulamalarından hemen vazgeçilmelidir’ dedi
Wan Barosu İnsan Hakları Merkezi Göç ve İltica Komisyonu ile İnsan Hakları Derneği (İHD) Wan Şubesi, 3 mültecinin Elbak (Başkale) sınırında donarak yaşamını yitirmesine ilişkin basın toplantısı düzenledi. Wan Barosu Tahir Elçi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya, çok sayıda avukat katıldı.
‘BM Sözleşmesine riayet edin’
Türkiye-İran sınırında önceki yıllarda da benzer durumların yaşandığını söyleyen Şafak Bozkurt, “Unutulmamalıdır ki devletlerin sınır güvenliğini sağlama noktasındaki takdir yetkisini ve bu kapsamdaki pratiklerini uygularken, insan haklarına ve BM Mültecilerin Hukuki Statüsüne İlişkin Sözleşmesi’nin hükümlerine riayet etmesi gerekmektedir” dedi.
Herkesin insan haklarına saygı gösterme, insan haklarını koruma ve yerine getirme yükümlülüğü olduğunu söyleyen Şafak Bozkurt, şöyle devam etti: “Sınırdaki göç hareketi hangi biçimde ve ölçekte olursa olsun devletlerin kara sınırlarının göçmenlere yönelik sınır politikalarının ve güvenlik mekanizmalarının insan hakları hukukuna uygun olması gerektiğini önemle hatırlatmaktayız. Sınırda yaşanan bir diğer hak ihlali olarak usulsüz geri itmeler ve geri gönderme uygulamaları son dönemde giderek artmakta, sığınma amacıyla geçiş yapmak isteyen göçmenlerin kayıtları alınmadan ve yasal yardıma erişimi sağlanmadan geri itilmektedirler. Devletin bu uygulama ve politikaları, uluslararası insan hakları hukukunu ihlal etmektedir. Devletin sınır güvenlik politikalarının bu uygulamaları normalleştirip yaygınlaştırması açıkça insancıl hukuka aykırı olup, sınırlarda son dönemde gittikçe artan geri itme ve geri gönderme uygulamalarından hemen vazgeçilmelidir” dedi.
‘Takipçisi olacağız’
Şafak Bozkurt, son olarak şu ifadeleri kullandı: “Sığınma amacıyla sınırdan geçiş yapan göçmenlerin kaydı yapılarak yasal uluslararası hukukla teminat altına alınan yasal haklarına erişmesi sağlanmalı ve göçmenlerin sınır dışı edilmesi sürecindeki yasal süreç ve geri göndermeme ilkesinin usuli güvenceleri göz ardı edilmemelidir. Bu çerçevede bizler Mülteci ve Göç Hukuku alanında ulusal ve ulusal üstü hukuk çerçevesinde, insan haklarının tanınması, korunması ve uygulanması amacı ile hem söz konusu sürecin hem de sığınmacılara yönelik insan haklarını ihlal eden tüm uygulamaların yasal takipçisi olacağız.”
Kaynak: MA