Ma Music Akademisi, çocukların müzik eğitimi için önemli bir çalışmaya imza atarak ‘Repertuara Stranbêjiyê’ isimli çalışmayı yayımladı
Amed merkezli faaliyetlerini yürüten Ma Music Akademisi, çocukların müzik eğitimi için önemli bir çalışmaya daha imza attı. Akademi, “Repertuara Stranbêjiyê” isimli kitap çalışmasını yayımladı. Kitabın editörlüğünü Ramin Rabiei, Yayın Yönetmenliğini ise Şêrko Kanîwar yaptı. “Ülkenin çocukları”na armağan edilen kitapta, 110 çocuk şarkısı ve anonim şarkı yer aldı.
Ma Music Akademisi Şêrko Kanîwar’ın kaleme önsözde kitaba dair şunlar belirtildi:
“Değerli çocuklar, aileler ve “ülkenin şarkılarına’ aşık olanlar:
Bu kitabın başucunuzdaki seçkin kitaplardan birisi olmasını diliyorum. Elinizdeki kitap, Kürtçe şarkıların öğretilmesi için hazırlandı. Ma Music Akademisi’nin bir materyali olmaktan öte bütün kurum ve Kürtçe müzik okulları için hazırlandı. Aynı zamanda anne ve babalar için, “ülkenin çocukları” için hazırlandı.
Evet, günümüzde birçok müzik okulu var. Ki insanların yaşadığı her alanda müzik okulları, müzik eğitimi, eğitim materyalleri ve eğitmenler olmalı. Ancak Kürtçe müzik ve Kürtçe müziğin öğretilmesi, Kürdistan’ın her sokak, mahalle, köy ve ilçesinde olmalı. Neden? Çünkü Kürtçe müzik aynı zamanda Kürtlerin hafızası ve tarihidir. Bu müzik ve müziğin öğretilmesi sadece okullarda mı olmalı? Hayır, bütün evlerde ve her yaştan çocuğa öğretilmeli. Bu konuya dair vakti zamanında Macar müzik eğitmeni Zoltan Kodaly’e “Sizce müzik eğitimi kaç yaşında başlamalı?” diye sorarlar. Kodaly ise, “Doğumdan önce” yanıtı verir.
Evet, yanlış duymadınız; doğumdan önce öğretilmeli. 16’ncı haftadan itibaren kulaklar daha aktif hale gelir ve o andan itibaren müzik dinletisi başlar. Bu nedenle anne ve babaların şarkı söylemesini öğrenmesi gerekir. Anne karnındaki çocuğa düzenli bir şekilde şarkılar söylenmeli. Asimilasyona karşı müziğin kodlarının tohumu ancak bu şekilde yeşerebilir ve gelecek nesillere ulaşabilir.
Elinizdeki kitap iki bölümden oluşuyor. Bir bölümü çocuk şarkılarından, bir bölümü ise anonim şarkılardan oluşuyor. Çocuk şarkılarıyla çok küçük yaşta çocuklarınıza müziği sevdirebilirsiniz. Çocuklar ve aileler de bu yolla Kürtçeyi çok rahat öğrenebilir. Çocuklar, diğer bölümde yer alan şarkılarla da anonim ezgilerle büyüyebilir.
Kitabı hazırlarken Kürtçenin farklı lehçelerinden ve farklı bölgelerden şarkıları bir araya getirmeye çaba gösterdik. Bu repertuarın genişletileceğinden de kuşkunuz olmasın.
Anonim şarkıların bir bölümünde, şarkıların tüm dörtlüklerine yer vermedik. Bazı dörtlüklere bilerek kitapta yer verilmedi. Çünkü bu kitap sadece çocukların eğitimi için hazırlandı. Örneğin bazı şarkılarda yer alan ve cinsiyetçiliği ilerleten bölümlere kitapta yer verilmedi. Ancak okuyucular ve dinleyicilerin şarkının tamamına ulaşması için, şarkının Youtube’de yer alan kaydına yönlendiren karekod uygulaması yer alıyor. Karekod uygulamasıyla da şarkıların tamamına ulaşıp, dinleyebilirsiniz.
Bu çalışma sadece bir kitap değil, aynı zamanda kültürel hafızaya bir selamdır…”
KÜLTÜR SERVİSİ