En kirli üretim olan çimento fabrikaları yaşamı zehirlemeyi sürdürüyor. OYAK çimento Xana Axpar’ın Husikan köyü ormanlık alanında çimento hammaddesi çıkarmak istedi, halk tepki gösterdi
Amed’in Xana Axpar (Çınar) ilçesine bağlı Husikan köyünde Oyak Firması, çimento hammaddesi çıkarmak için bölgede incelemeler yaptığı ortaya çıktı. Şirket yetkilileri asker eşliğinde köye gelerek 3 farklı alanda sondaj kuyusu kazıp inceleme yapmak istedi. Duruma tepki gösteren yurttaşlar, sondaj açılarak inceleme yapılmasına izin vermedi. MA’ya konuşan Kasım Turğay, şirket yetkililerinin iki gün önce de geldiklerini ifade ederek, “Bizler mahalleli olarak bunu kabul etmeyeceğimizi söyledik. Tekrar geleceklerini söylediler” dedi.
Destek bekliyoruz’
Turğay, “Bizim burada tarım yapılmıyor. Sadece hayvancılık yapıyoruz. Burada kum ocağı yapılırsa oda gidecek. Zaten evlerimizle iç içe olan bir alan. Ne geçimimizi sağlayabileceğiz ne de evlerimizde kalabileceğiz. Bunu kabul etmeyeceğiz. Buradan sivil toplum örgütleri, siyasi partiler ve ekoloji çevrelerinden de destek bekliyoruz. Biz Kaymakamlığa, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müdürlüğü’ne ve Orman Dairesi’ne de burada kum ocağı istemediğimizi dilekçe ile ilettik” diye belirtti.
Oyak Tayvanlı şirketin
Çimento Fabrikaları bulundukları alanlarda toprağı, suları, havayı zehirleyen en kirli üretimler içinde yer alıyor. Dünya tekellerinin kendi ülkelerindeki kirlilik kriterlerinden kaçarak geldikleri Türkiye’de, bu şirketler Avrupa birincisi ve Dünya dördüncüsü güç haline gelmeleri dikkat çekici. Bu tekellerden biri olan Taiwan Cement Corporation (TCC) şirketi Türkiye’nin en büyük üreticisi olarak nitelenen OYAK Çimentonun yüzde 70 hissesini alırken, OYAK’ın birçok iştirakinde tek söz sahibi oldu. Taiwan Cement Corporation, Mardin Çimento dahil Oyak Çimento’un 6 fabrikasıyla birlikte yüzde 60 hissesine sahip olduğu Protekizli şirket ‘Cimpor Portugal Holdings TCC’nin yönetimine geçti.
Kontrol yabancılarda
TÇMB verilerine Türkiye’de 74 adet çimento ve öğütme, onlarca da beton fabrikası bulunuyor. Sektör yabancıların ya da yabancı ortakların kontrolü altında. Türkiye’de faaliyet yürüten TCC dışında, dünya çimento tekelleri arasında yer alan Fransız Vicat-Parficim, ADOÇİM Yunanistan merkezli Titan Çimento, Akçansa İngiliz HeidelbergCement ve Sabancı ortaklığı,12 ülkede faaliyet gösteren İspanya merkezli Votorantim, İtalyan Cimen, Sabancı Gruba ait Çimsa İngiliz ortaklığı. Bunların yanında yine yabancı ortaklıkları olduğu belirtilen Limak Çimento, Aşkale çimento, Sanko Holding, Batıçim ve diğer çimento şirketleri ürettikleri çimentonun yarısını ihraç ederken, fabrikaların bulunduğu bölgeleri zehirlemeye devam ediyor.
2022’de 1,5 milyon atık yakıldı
AKP iktidarı tarafından hazırlanıp 6/10/2010 tarihli ve 27721 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan ‘Atıkların Yakılmasına İlişkin Yönetmeliğe’ 7 Nisan 2017’de ek maddeler eklenmişti. Hazırlanan yönetmelikte, “Kurşunasitli akümülatörler, kurşundan olan elektrik pilleri, bataryaları ve elektrik akümülatörlerinin döküntü ve hurdalarının” ithalatı mümkün hale getirildi. ‘Atık yakarak enerji üretimi’ yapan şirketler, termik santraller ve çimento fabrikalarında yakılmak için getirilen her türden atığın ithal edilmesini düzenleyen esaslar belirlenmişti. Atıkların tamamı çevreyi ve insanı tehdit eden içerik taşırken, Türkiye’de bulunan çimento fabrikaları 2022 yılı sonu verilerine göre 1 milyon 500 bin ton atık yaktıkları, Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği (TÇMB) tarafından yayımlanmıştı.
EKOLOJİ SERVİSİ