KASED, ‘Îjar jî ji vir de lê binere’ (Bu kez de buradan bak) şiarı ile başlayacağı proje ile kadınlarla birlikte evdeki atıkları geri dönüştürerek müzik aleti yapacak
Açıldığı günden bu yana kadın ve çocuklar için kültür, sanat, edebiyat çalışmalarını sürdüren Kadın Kültür Sanat ve Edebiyat Derneği, (KASED) yeni projelerle kadınlar için “Îjar jî ji vir de lê binere” şiarı ile müzik ve resim atölyeleri gerçekleştirecek.
Binlerce kadına ulaştık
Yeni projeler hakkında bilgi veren KASED’in yöneticilerinden Devrim Demir, derneğin açılışından bu yana birçok kadın ve çocuğa ulaştıklarını aynı zamanda KASED’in deprem bölgesinde de haftalarca aktif çalışma yürüttüğünü söyledi. Deprem bölgesinde yaşanan derin travmalardan dolayı buralarda çalışma yürütme ihtiyacı duyduklarını dile getiren Demir, “İnsanların ve canlıların olduğu her yerde orada yaşamı canlandırma ihtiyacı var. Büyük bir deprem ve felaket yaşandı. Kentler yok oldu. Binlerce insan yaşamını yitirdi. Yaşanan büyük travmalara karşı yaşamlarını sürdürmeye çalışıyorlar. Çalışmalarımız sadece kültür sanat çalışması ve sanatımızla psikolojik destek vermeye çalışıyoruz. Sanatın böyle bir etkisi var. Yeniden inşanın bir parçası olabiliriz” ifadelerini kullandı.
Geri dönüşüm ile müzik aleti yapılacak
Derneğin çalışmalarına da dikkat çeken Demir, “Önümüzdeki süreç için birkaç projemiz var. ‘Îjar jî ji vir de lê binere’ (Bu kez de buradan bak) şiarı ile yeni bir projeye başlıyoruz. Proje için çalışmalarımız 22 Haziran’da başlayıp 22 Ağustos’ta sona erecek. 40 kadın ile birlikte bu projeye başlayacağız. Yaşları 18-45 arasında olan 40 kadın bu projede yer alıyor. Bu proje daha çok Rezan (Bağlar) ilçesinin mahallelerinde yaşayan kadınlar için hazırlanıyor. Böyle bir proje önümüze koyduk. Çünkü burada yaşayan kadınların toplumla bağları çok az ve çoğunlukla evdeler. O kadınlara ulaşıp sanatla aralarında bir bağ kurmak istiyoruz. Projenin içeriği de daha çok dönüştürme üzerine ve bu zihniyeti geliştirmek istiyoruz. Biri müzik biri resim üzerine iki atölye gerçekleştirilecek. Bu atölyelerde atılan, evlerde kullanılmayan alet ve malzemelerden müzik aletleri yapılacak, yine bunlardan resimler yapılacak. Başlangıçta da bir gün toplumsal cinsiyet bir gün de ekoloji üzerine atölye yapacağız. Daha sonra bu kadınlar iki gruba ayrılacak ve her birinde 20 kadın yer alacak. Bu projemiz yaklaşık iki buçuk ay sürecek. Atölye sonunda da resim sergisi ve müzik konseri verilecek. Bu şekilde proje sona erecek. Amacımız müzik aleti alma imkanı olmayan kadınların KASED’e gelmeleri ve burada kendi ritim aletlerimizi yapmak ve dönüştürme anlayışını geliştirmek” dedi.
Kadınlar sanatın gizi hafızası
‘Kadınlar sanatın gizi hafızası” sözünü hatırlatan Demir, “Kadınlar sanat alanında gelişse de bu görülmüyor ve kabul görmüyor. Kadınların elinden tüm olanaklar alınmış durumda ve daha çok geri planda kalmışlar. Bugün diyoruz ki kadınlar artık hafızalarına geri dönmeli ve kendilerine ait olana sahip çıksınlar” diye konuştu. Son olarak kadınlara çağrı yapan Demir şunları belirtti: “Kadınlar kazanımlarına ve sanatsal kimliklerine sahip çıkmalı. Kadınlar sanat etkinlikleri içerisinde daha fazla yer almalı. Çünkü sanat yaşamı güzelleştirir ve yaşamı güzelleştiren de kadındır. Öyleyse neden kadınlar önde değil?”
Haber: Rojda Aydın/JinNews