İBB’nin ulaşım ve suya zam talebinin defalarca reddedilmesinden sonra AKP ve MHP zam talebini kabul etti. Eşzamanlı İBB’nin bir AKP’liye ait şirkete 21b ile ihale vermesi zam karşılığı rüşvet mi iddiasını beraberinde getirdi
Yusuf Gürsucu
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) ‘savaş ve doğal afetlerde acil’ durumlarda kullanılabilen ancak AKP iktidarının yandaşa verdiği ihalelerde sürekli olarak kullandığı 21b maddesi ile park ve bahçe ihalesi açtı. Pazarlık usulü ile açılan ihaleyi AKP Başakşehir İlçe yöneticilerinden ve Nuh İnşaat’ın sahibi olan Fatih Şanioğlu’nun şirketi alırken, ardından CHP’li belediyenin İBB Meclisi’nden bir türlü geçiremediği ulaşım ve su zammının AKP ve MHP oylarıyla geçirilmesi “ihale rüşvet miydi” yorumlarını beraberinde getirdi.
AKP’den 11 ihale almıştı
İBB iştiraki olan Ağaç ve Peyzaj A.Ş. tarafından Haliç 2’nci etap bölgesinde kalan park ve yeşil alanların bakımı için yapılan ihale, ‘acil durumlarda’ kullanılan 21b usulüyle yapılarak, Nuh İnşaat’a verildi. Maliyeti 31 milyon TL olarak belirlenen işi 34 milyon liraya verilmiş olması akıllara rüşvet mi sorusunu getirdi. Fatih Şanioğlu, İBB’nin eski belediye başkanı Mevlüt Uysal döneminde de belediyeden 11 ihale almış olması dikkat çekiyor. Suya ve ulaşıma yapılan fahiş fiyat artışları yurttaşların tepkisini çekerken, zaten zor durumda olan İstanbullular daha zor ve içinden çıkılamaz bir duruma sürükleniyor.
Tüm yükler halkın sırtına
Toplu taşıma esnafının fahiş şekilde artan akaryakıt fiyatları nedeniyle talep ettiği zam 23 Mart, 4 Nisan tarihli oturumlarda çoğunluktaki AKP ve MHP temsilcilerinin oyları ile reddedilmişti. Geçtiğimiz gün gerçekleştirilen üçüncü oturumda ise önerilen yüzde 40’lık zam, oybirliğiyle kabul edildi. Bu durum ise hem AKP iktidarının hem de İBB’li belediyenin ‘zarar ediyoruz’ gerekçesiyle tüm yükü halkın sırtına yıktığını ortaya koyuyor. İhale ve zam talebinin kabul edilmesinin peş peşe yaşanması ise rüşvet ilişkisi nedeniyle yaşanmış olabileceğini gündeme getiriyor. Ulaşıma yapılan zamla birlikte tam bilet 5,48 liradan 7,67 liraya, tam abonman 430 liradan 602 liraya, öğrenci abonmanı 78 liradan 109 liraya, sarı taksi açılış ücreti 7 liradan 9,8 liraya, sarı taksi kısa mesafe ücreti ise 20 liradan 28 liraya yükseldi. Servis ücretlerine yapılan yüzde 40 zam hemen uygulamaya konulurken, diğer zamların 9 Nisan’dan itibaren başlayacağı duyuruldu.
Ver zammı, al ihaleyi
Yaşanan ekonomik krize bağlı artan işletme giderlerini gerekçe gösteren İSKİ, aralık ayında yaptığı yüzde 17 zam sonrası İBB’nin olağanüstü genel kurulunda yeni zam talebinde bulundu. İstanbul’un yüzde 86’sının kullandığı 0-15 metreküp birinci kademe konutlarda suyun birim fiyat 8,33, 16 metreküp ve üzeri ikinci kademe konutta ise birim fiyatı 12,51 TL oldu. Ücretsiz “İnsani Su Kullanım Hakkı” ile birinci kademe konut birim fiyatı faturaya 7.22 TL olarak yansıyacak. UKOME’den çıkan zamların ardından bir zam haberi de Ulaştırma Bakanlığı’ndan geldi. Marmaray ücretlerine, yüzde 36 zam yapılırken, en yüksek ücret tam bilette 12.12 liradan 16.97 liraya çıktı.
Hem İBB’nin hem de iktidarın ‘zam’ konusunda ortaklaşması, İBB’nin AKP’li yöneticilere ait şirketlere ihale vermesi, “ne farkınız var” sorusunu da beraberinde getirdi. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun zam talebinin daha önce kabul edilmemesi nedeniyle iktidara yüklenmesi ise traji-komik durum. İBB daha önce de ihaleleri AKP’li yöneticilere ait şirketlere verdiğini ‘ayrım yapmıyoruz, şeffaf yönetim’ diyerek savunmuştu. AKP döneminde İBB’nin kaynaklarını yandaşlara aktarma suçlamasıyla birçok dosya açıklayan İmamoğlu başkanlığındaki İBB, bir yandan da yandaş şirketlere ihale veriyor. Bu durum, İBB’nin, iktidarın taleplerini karşılaması için ihaleleri bir pazarlık aracı olarak kullandığına da işaret ediyor.