1990’larda başlayan bu görkemli siyasi mücadeleye bir gazeteci olarak çok yakından tanıklık etmiş biri olarak Hamit Geylani’yi tanıdığımı sanıyordum. Ancak bu kitap, bana Apê Hamit’i daha yakından tanıtmış oldu
Hüseyin Aykol
Yıl sonunda yeni yıl hazırlığı gazetelerde yoğun geçer. Her editör, kendi bölümüyle ilgili olarak geçen yılın muhasebesini içeren uzunca bir çalışmaya koyulur. Belki siz o sayfayı şöyle bir bakıp geçersiniz ama onu hazırlayan gazeteci tüm bir yılda nelerin olduğunu derlemek için epeyce uğraşması gerekmektedir.
Ya bu süre bir yıl değil de, tam elli yıl ise! Yeni yıl için gazetemize 2021 yılında dünyada neler olduğunu anlatan dosyamı bitirip teslim ettikten sonra kendime bir armağan verdim: Elli yıllık bir siyasi çalışma serüveninin anlatıldığı bir kitabı okudum. Tuğla gibi bir kitap ama sadece bir gün kalabildi elimde. Sular, seller gibi okudum yani!
Sitav Yayınevi’nin yeni yayınladığı “Kürt Siyasetinde Yarım Asır: Hamit Geylani” isimli kitaptan söz ediyorum. Türkiye’deki sol örgütlerle ilgili kitabım ilgi görünce, benden bir de Kürt örgütleriyle ilgili bir çalışma isteyenlere, onları da biraz bilirim ama Kürtçe bilmediğim için böyle bir çalışmaya giremem, derim her zaman.
Emin Sarı, sağ olsun benim hep yapmak istediğim şeylerden birini yapmış. Bir Kürt siyasetçinin, kadim bir siyasetçinin biyografisini çalışmış. Şimdi artık elimizde, sağlam bir kitap var Hamit Geylani hakkında. İnanın böylesi eserlere çok ihtiyacımız var. Bugünlere nerelerden geldik, nasıl geldik, kimlerin sayesinde geldik; bilmeliyiz!
Hamit Geylani’nin ve elbette eşi Azade’nin yaşamı tipik bir Kürt aydınının yaşamı. Ama sanki biraz daha fazlası gibi. Neden derseniz, aile aslında Rojhilatlı ama Hakkari’ye ya da daha doğru deyişle Bakur’a göç etmiş. Hakkari’de ya da daha doğru deyişle Cölemerg’te avukatlık ve hayatın dayatmasıyla siyaset yapmış. Yolu sonra Ankara’ya kadar uzanmış.
Halkın Emek Partisi’nden bu yana -devletin kapatması üzerine- Kürt sorununu parlamenter-barışçı yoldan çözmek üzere kurulan tüm partilerde il başkanlığından genel başkanlığa kadar tüm kademelerde yer alan Hamit Geylani’nin yaşam öyküsü, yakın siyasi tarihimize ışık ya da ayna tutuyor aslında. Kitap, bu yüzden kişisel bir yaşam öyküsü değil sadece.
1990’larda başlayan bu görkemli siyasi mücadeleye bir gazeteci olarak çok yakından tanıklık etmiş biri olarak Hamit Geylani’yi tanıdığımı sanıyordum. Ancak bu kitap, bana Apê Hamit’i daha yakından tanıtmış oldu. Emin Sarı’nın aklına ve ellerine sağlık. Sitav Yayınevi’ni de bu koşullarda bu denli hacimli bir kitabı yayınlayabildiği için şükranlarımı iletiyorum.
Gazetemizin okurları için Hamit Geylani, aslında çok tanıdık bir isim. Kürt medyasında çalışan gazeteciler de onunla ilgili çok haber yapmışlardır ama bu kitabı mutlaka okumalarını öneriyorum. Bu kitap, özelde Hamit Geylani’yi anlatsa da, son 50 yıla ve özellikle de son 30 yılımıza güçlü bir ışık tutuyor. Yeni yıla, geçmişi bilerek başlayalım!..