Kızıltepe’de köylerden ilçe merkezindeki okullara taşınan öğrenciler 14 kişilik servislere 20-25 kişi bindiriliyor
Mardin’in Kızıltepe ilçesinde köylerde yaşayan ve “taşımalı eğitim sistemi” ile ilçe merkezindeki okullara eğitim gören öğrenciler, yaklaşık 500 servis ile taşınıyor.
MA’dan Ahmet Kanbal’ın haberine göre 14 kişilik araçlarda, 20-25 öğrenci yolculuk yapmak zorunda kalıyor.
Sorunun çözülmesi için köylülerin yapmış oldukları başvurulardan sonuç alınamazken, kimi okul listelerinde 10 servis aracı görünmesine rağmen köylerde öğrenciler 5 araç ile taşınıyor.
Öğrencilerin Kızıltepe ilçe merkezine taşındığı 35 kilometre mesafedeki Tolik (Kaynarca) köyünde, yaklaşık 200 öğrenci 5 servis aracıyla taşınıyor. Öğrencilerin çektikleri görüntülerde, 14 kişilik araçlarda 25’e yakın öğrenci üst üste taşınıyor. Öğrenciler, sabah 06.00 saatlerinde çıktıkları evlerine akşam 17.00 ila 18.00 saatlerinde dönüş yapıyor.
Muhatap yok
Öğrencilerin tehlikeli şartlarda taşındığını dile getiren veliler, tedirginliklerini dile getirerek, yaşananlara çözüm bulunması çağrısında bulundu. Köy sakinlerinden Hüseyin Gümüş, 200’e yakın ilk ve ortaokul öğrencisinin taşımalı sistemden yararlandığını ifade ederek, zorluk çektiklerini söyledi. Öğrencilerin sabahın erken saatlerinde evden çıktıklarını, yaklaşık 25 çocuğun bir servise bindirildiğini ifade eden Gümüş, çocukların eziyet çekerek, eğitimden de geri kaldıklarını söyledi. Çocukların erken gidip, geç saatte evlerine dönmelerinden dolayı verim alamadıklarını kaydeden Gümüş, sorunun çözülmesi için gittiği İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nde muhatap bulamadıklarını belirtti.
Çocukların can güvenliği yok
Konuya dair okul yetkilileriyle görüştüğünü, kendisine mesajla köylerine gelen araç plakalarının bildirildiğini aktaran Gümüş, söz konusu aracın köylerine hiç gelmediğini tespit ettiklerine dikkat çekti. Sorunun çözülmesini, çocukların okula gidiş saatlerinin de yeniden düzenlenmesini isteyen Gümüş, “Bir gün bir yerde bir kaza olsa ne yapacağız? Çocuklarımızın can güvenlikleri yok. Kalabalık serviste şoförün de dikkati dağılabilir. Bir hata olsa kim cevap verecek. Çocuklarımız ilçe merkezine götürüldükleri için takipçisi de olamıyoruz. Bugün sigaraya alışıyorlar, yarın uyuşturucuya da alışırlar. Çünkü bizim denetimimizde değiller. Bundan dolayı da tedirginiz” dedi.
Bir kaza olsa hesabını kim verecek
Köy sakinlerinden Fatih Kılıç da öğrencilerin gün doğmadan yola çıktıklarını, karanlıkta geri döndüklerini belirterek, endişeli olduklarını söyledi. Öğrencilerin okula gidebilmek için bir saat yolculuk yapmak zorunda kaldıklarını ifade eden Kılıç, soruna çözüm bulunmasını istedi. Köy sakinlerinden Deham Kılıç ise bölgenin tamamında benzer sorunlar olduğunu dile getirerek, hiçbir şeyin sağlam yapılmadığını ifade etti. Çocukların cadde üzerinden indirildiğini, daha önce defalarca kaza riski atlatıldığını kaydeden Kılıç, ne Milli Eğitim Müdürlüğü ne bakanlık ne de okul idarecilerinin görevlerini yerine getirmediğini dile getirdi. Bir kaza olması durumunda olacaklardan endişe ettiklerini kaydeden Kılıç, “Bir öğrenci ölse kim bunun hesabını verecek? Sorumluluğu olanlar sorunluluğunu yerine getirsin istiyoruz” diye konuştu.